Gotovo da je već postala tradicija da Hrvatska s velikim interesom i poštovanjem dočekuje NJ.S. Mahamadalešvara Paramhansu Svamija Mahešvaranandu koji našu zemlju redovno uvrštava u program svake svoje svjetske turneje. Tako je bilo i ove godine, tijekom Svamiđijeve turneje od 5. do 9. svibnja.

2004-Zagreb PLSvoju hrvatsku turneju, na koju je stigao zajedno sa svojim najmlađim učenikom, Svamijem Avatar Purijem, Svamiđi je započeo susretom s predsjednikom Mesićem, a prvi je dan svog boravka u Hrvatskoj završio javnim predavanjem u zagrebačkoj koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“. Više od 2 tisuće ljudi kupnjom se karata pridružilo Svamiđijevoj humanitarnoj inicijativi da sav prihod od prodaje ulaznica bude namijenjen Hrvatskoj udruzi oboljelih od leukemije i limfoma.

 Nj.S. Svamiđi na javnom je predavanju govorio o četiri razine svijesti (nesvijesti, podsvijesti, svijesti i nadsvijesti) i važnosti njihovog pročišćenja. Objasnio je kako uz pomoć joge možemo pročistiti nesvjesno i podsvijest. Svamiđi je istaknuo i važnost ispravnog intelekta – budhija, koji može biti od velike koristi čovječanstvu, a u njegovom razvoju nema nikakvih ograničenja. Samo razvojem budhija i samospoznajom čovjek doista postaje čovjekom.

2004-Zahvala PL

Dvorana u Karlovcu pokazala se premalenom za sve Karlovčane koji su željeli uživo čuti mudre riječi NJ.S. Svamiđija, a nakon satsanga, mogli su uživati i vegetarijanskom domjenku kojeg su pripremili organizatori iz karlovačkog društva „Joga u svakodnevnom životu“.

2004-20 years YIDL in CroatiaOve godine „Joga u svakodnevnom životu“ obilježava 20 godina djelovanja u Hrvatskoj, a tom je prigodom održana i svečana akademija. Među brojnim uglednicima bila je i posebna izaslanica predsjednika Stjepana Mesića Štefanija Balog koja je pročitala predsjednikovu poruku „ Živeći u svijetu bremenitom antagonizmima, nedostatkom harmonije i s još mnogim otvorenim pitanjima, mogli bismo se upitati ima li čovjek uopće više šanse? Lekcije iz povijesti usmjeravaju nas na putove koji vode k trajnome miru među narodima, narodima i religijama. Mir je put znanja, razumijevanja i poštovanja različitosti među ljudima. Sljedeći te ideje, odajem iskreno poštovanje Njegovoj Svetosti Paramhansi Svamiju Mahešvaranandi kao mirotvorcu i humanistu, promotoru mira, nenasilja i tolerancije među ljudima kroz mnoga desetljeća. Podučavajući ljude kako da prihvate sami sebe, kako da razumiju i poštuju druge i kako da osjete bol i patnju drugih, Svamiđi je dao ogroman doprinos u izgradnji našeg puta prema civiliziranom društvu u svijetu.“ – stoji, između ostalog, u pismu hrvatskog predsjednika.

 2004-20 years YIDL in Croatia 1Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izrazila je svoje divljenje i poštovanje za Svamiđijev rad. „ Došla sam s ciljem da vam izrazim svoje poštovanje i čestitam na vašem predanom humanitarnom radu koji je toliko potreban i neophodan Hrvatskoj. Iako sam imala dogovoren sastanak, otkazala sam ga jer sam vam željela odati poštovanje za sve ono što radite. Hrvatska je na putu ulaska u Europsku uniju,a to traži prihvaćanje svijesti i civilizacije drugih naroda, što će samo obogatiti Hrvatsku. Od Hrvata se očekuje da žive zdrav život, podržavaju ekologiju i da budu osjetljivi na probleme ljudi. Na tom području, Vi. dragi Svamiđi zajedno s članovima „Joge u svakodnevnom životu“, pomažete hrvatskoj vladi i ministrima koji imaju vrlo odgovornu poziciju, uključujući ministarstvo pravosuđa, da razumiju dubinu života, da razumiju probleme s kojima se susreću i da se znaju s njima uhvatiti u koštac. Želim vam mnogo, mnogo godina „Joge u svakodnevnom životu“, a u toj mi se želji pridružuju i ostali hrvatski ministri.“- rekla je ministrica Škare-Ožbolt. Indijski veleposlanik u Hrvatskoj K. L. Agrawal rekao je kako je Svamiđi izvrstan promicatelj indijske tradicije, kulture i filozofije u Hrvatskoj, ali i hrvatske kulture i tradicije u Indiji. Podsjetio se svoje fascinacije pogledom na tisuće i tisuće Indijaca koji su se okupili u Svamiđijevom Centru u Đadanu u Indiju kako bi poželjeli dobrodošlicu hrvatskom predsjedniku 2002. godine. Indijski je veleposlanik potom čestitao učenicima koji su prvi donijeli Svamiđijevo učenje u Hrvatsku – Vivekpuriju, Narajani i Jamuni. Četvrti među njima – Višnupuri, više nije među nama, ali njegov utjecaj i njegovo nasljeđe ostaje prisutno, budući da je barem polovica današnjih joga instruktora prošla njegovo podučavanje.

2004-20 years YIDL in Croatia 2

 Trećeg dana svog posjeta Hrvatskoj, NJ.S. Svamiđi otvorio je prostorije Multikulturalnog društva u Zagrebu koje je osnovano upravo na njegovu inicijativu, a vodi ga njegova učenica Dina Cahun. Otvorenje je objedinilo nastupe predstavnika raznih nacionalnosti i vjeroispovjesti te još 8 kulturnih društava.

2004-opening multi-culti soc.2 2004-opening multi-culti soc 2004-opening multi.culti soc.1

Boravak u Hrvatskoj NJ.S. Svamiđi završio je velikim trodnevnom seminarom u Čakovcu.