gdje-vjezbati

Što je "Joga u svakodnevnom životu"?

Sustav "Joga u svakodnevnom životu", tvorac kojeg je Paramhans Svami Mahešvarananda, jedan je od najpoznatijih i najpriznatijih sustava joge u svijetu. To je holistički i sveobuhvatan sustav koji se bavi tijelom, umom, sviješću i dušom. Temeljni mu je cilj postizanje i očuvanje fizičkog, mentalnog, duhovnog i društvenog zdravlja spajanjem pradavnih duhovnih tehnika i mudrosti Indije sa znanjem suvremenog doba.

"Joga u svakodnevnom životu" međunarodna internet stranica

 

Specifičnosti Sustava „Joga u svakodnevnom životu“ i njegovi principi, temelji i karakteristike

IMG 0589„Joga u svakodnevnom životu“ znači živjeti jogu 24 sata u našem svakodnevnom životu. Paramhans Svami Mahešvarananda, razvio je ovaj sustav za ljude koji žive u suvremenom društvu koristeći tradicionalne tehnike joge te drevnu mudrost Veda i filozofiju joge.

U „Jogi u svakodnevnom životu“ se prakticiraju asane - fizičke vježbe za poboljšavanje zdravlja i vitalnosti, pranajama - vježbe kontrole daha i životne energije, joga nidra i meditacija - mentalne vježbe za relaksaciju, unutarnji mir i harmoniju, otklanjanje stresa i poboljšavanje koncentracije, uče se osnove filozofije joge kao samopomoći u životu, duhovne tehnike i osobno vodstvo samorealiziranog Učitelja koji pokazuje put ka samorealizaciji i oslobođenju te humanitarni i mirotvorni rad. Joga je stablo s bezbroj upravo nabrojanih plodova, svatko će na tom stablu izobilja izabrati onaj plod koji njemu treba, odgovara i usrećuje ga, u skladu sa svojom prirodom i životnim ciljem.

Guruji Swamiji2Osnovna karakteristika Sustava „Joga u svakodnevnom životu“ je tradicija duhovne loze, jednaka zastupljenost četiri glavna puta joge (bhakti, karma, gjana i rađa joga),drevna filozofija Veda i cjelovit sistematski napredak po stupnjevima koji vode korak po korak od jednostavnijih prema težim vježbama i tehnikama. Prikladan je za sve bez obzira na godine, zdravstveno stanje, kulturu i religiju. Sustav je baziran na originalnom učenju joge koje je tradicionalno prenošeno s Učitelja na učenika, a podučava se u 8 progresivnih stupnjeva.

                                                                                                                                                         U svakom kutku svijeta

khatupranam-17Danas se sustav "Joga u svakodnevnom životu" vježba u svakom kutku zemaljske kugle i podučava na tisućama lokacija i ustanova diljem svijeta - u školama, predškolskim ustanovama, športskim dvoranama, toplicama, rehabilitacijskim centrima, kulturnim ustanovama, privatnim klubovima itd. Sustav se pokazao vrlo korisnim, kako u rehabilitacijskim, tako i u preventivnim zdravstvenim mjerama, kao primjerice pri poteškoćama s vegetativnim živčanim sustavom, s bolestima prouzročenima stresom, psihosomatskim bolestima, teškoćama sa spavanjem, kardiovaskularnim bolestima i ostalim funkcionalnim poremećajima. Satove vode instruktori joge koji polažu međunarodni ispit nakon više godina vježbanja i učenja.

Međunarodno društvo "International Sri Deep Madhavananda Ashram Fellowship"

Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahešvarananda je 1990. godine potaknuo osnivanje društva "The International Sri Deep Madhavananda Ashram", krovne organizacije, kako bi ujedinio sve udruge "Joge u svakodnevnom životu" diljem svijeta. Društvo "International Sri Deep Madhavananda Ashram" je neprofitabilna organizacija sa sjedištem u Beču, Austrija, aktivnosti kojeg su usmjerene na služenje ljudskoj zajednici poticanjem zdravlja, svjetskog mira, humanitarnih akcija, ljudskih prava, zaštite okoliša i svih živih bića, tolerancije, poštovanja i slobode među vjerama, kulturama i narodima.

International Sri Deep Madhavananda Ashram Fellowship

Yoga in Daily Life® - International

Schikanedergasse 12/13 A-1040 Vienna, Austria, Europe

E-Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivnosti Fellowshipa

Međunarodna organizacija "The International Sri Deep Madhavananda Ashram" pokreće niz jednokratnih globalnih i lokalnih programa za prikupljanje sredstava za pomoć žrtvama vremenskih nepogoda i katastrofa, ali i socijalno ugroženih skupina i potrebitih širom svijeta, kao i trajne humanitarne projekte za lokalna područja Radžasthana u Indiji (primjerice program za obrazovanje djece, programi zdravstvene skrbi, opskrbe vodom i protupožarna služba). Dodatne aktivnosti Fellowshipa su i organiziranje Svjetskih mirovnih konferencija i susreta, s obzirom na to da su civilni sukobi, ratovi i teroristički napadi zadnjih desetljeća izmamili snažan međunarodni poziv za obranu ljudskih prava i mira u svijetu.

Sudjelovanje na svjetskim konferencijama

Osnivač Paramhans Svami Mahešvarananda i članovi "Joge u svakodnevnom životu" bili su sudionici i izlagači na brojnim svjetskim konferencijama (Svjetski milenijski mirovni samit vjerskih i duhovnih vođa, UN 2000.; Dijalozi o Zemlji, Lion 2001.; Svjetski samit o održivom razvoju, Johannesburg 2002.; Svjetski religijski parlament, Barcelona 2004. i mnoge druge).

O mirovnim inicijativama Fellowshipa možete pročitati na World Peace Councile stranici