Umag vježbe 2

 

 38 godina s Vama

Udruga "Joga u svakodnevnom životu" od svog osnutka 1984. godine radi na promicanju zdravlja, zdravog i ekološkog stila života i osvještavanju potrebe za humanitarnošću, mirotvorstvom, nenasiljem i življenju kroz mudrost i filozofiju joge. Kao dio međunarodne organizacije "Joge u svakodnevnom životu" u svom se radu posvećuje zadacima i ciljevima koji su zajednički svim udrugama članicama međunarodnog Fellowshipa.

Ciljevi udruge "Joga u svakodnevnom životu" (izvadak iz Statuta udruge): U Udrugu se slobodno i dobrovoljno udružuju građani i pravne osobe sa ciljem:
a) izučavanja, primjene i podučavanja Sustava "Joga u svakodnevnom životu" Mahamandalešvara Paramhanse Svamija Mahešvaranande u cilju razvoja tjelesnog, mentalnog, društvenog i duhovnog zdravlja, svjetskoga mira, humanitarne pomoći, ljudskih prava i zaštite okoliša,
b) očuvanja i zaštite učenja Sustava "Joga u svakodnevnom životu" prema učenju Bhagavana Sri Dipa Narajana Mahaprabhuđija u Hrvatskoj i svijetu,
c) ujedinjavanja, podupiranja, organizacije i vodstva svih članova u Hrvatskoj,
d) razvoja tolerancije, poštovanja i slobode religija, kultura i naroda, 
e) razvijanja ljudskih prava i prava životinja, poštovanje i zaštita svih bića, ljudi kao i životinja.

 

Posvuda u Hrvatskoj

LisinskiOtkako je stigla u Hrvatsku, s "Jogom u svakodnevnom životu" upoznalo se 10-ak posto stanovnika Hrvatske. Danas se ovim sustavom bave u gotovo svim većim hrvatskim gradovima, a prakticiranje sustava kroz druženja i akcije vodi više od 50 instruktora-volontera s međunarodnim certifikatom, dobivenim nakon dugogodišnjeg obrazovanja i polaganja stručnog, međunarodnog ispita.

 

 

Na fakultetima

safe imageOd 1996. godine "Joga u svakodnevnom životu" vježba se kao dio nastave tjelesnog odgoja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, od 1998. na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu i Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, a od prije nekoliko godina je dostupan i studentima Arhitekture i Geodezije te studentima Riječkog sveučilišta. Zahvaljujući dobroj volji i entuzijazmu nekolicine instruktora, studentima zagrebačkih i riječkih fakulteta pružena je mogućnost da redovitim vježbanjem joge steknu unutarnje zadovoljstvo, jasnoću misli i samopouzdanje - temelje psihičkog i fizičkog zdravlja. Budući da godine provedene na studiju mnogima predstavljaju golemi psihički i fizički stres, uzrokovan potrebom za ispunjenjem vlastitih ali i društvenih očekivanja, relaksacija putem satova joge brojnim studentima postaje esencijalna komponenta uspješnog studentskog života.

1625567 788644411164665 715462771 nSvjetska medicinska istraživanja prepoznala su stres kao glavni uzrok smanjenja radne učinkovitosti, a jogu i meditaciju kao idealna sredstva za pomoć pri povećanju koncentracije, razine energije i sposobnosti ispunjenja različitih zadataka. Upravo stoga udruga 'Joga u svakodnevnom životu' nastoji i na ovaj način satove joge približiti što većem broju studenata te ih uključiti u dio nastave tjelesnog odgoja na što većem broju fakulteta. Svake godine odaziv studenata sve je veći, a Jogu u svakodnevnom životu svake godine vježba njih nekoliko stotina.

 

Besplatna joga za treću životnu dob

stariji1U Gerontološkom centru Trešnjevka na zagrebačkoj Knežiji od ljeta 2006 godine udruga "Joga u svakodnevnom životu" održava besplatne satove joge za treću životnu dob.

Ideju za projekt inicirao je diplomirani socijalni radnik i instruktor sustava "Joga u svakodnevnom životu", Alen Minić koji je radeći kao organizator redovnih aktivnosti za umirovljenike u Gerontološkom centru Trešnjevka došao na ideju da umirovljenicima uz sve ostale aktivnosti - gimnastiku, zbor, folklor, kreativne radionice i slično, organizira i besplatne satove joge.

Polaznika je tijekom vremena sve više, a danas Rijeka stariji"Jogu u svakodnevnom životu" vježba oko 150 vježbača starije dobi u Zagrebu i Samoboru te oko 50 vježbača u Rijeci. U Rijeci taj program podupire grad Rijeka svojim programom "Rijeka-zdrav grad". Rezultati redovnog vježbanja joge u starijoj dobi govore sami za sebe. Većina polaznika govori o značajnom poboljšanju kvalitete života, smanjenju bolova u zglobovima i kralježnici, boljoj pokretljivosti, nestanku mnogih poteškoća kao što su vrtoglavice, glavobolje, umor. No osim fizičkih koristi svi se slažu da im je joga znatno poboljšala psihičku ravnotežu i doprinjela unutarnjem miru i zadovoljstvu. O djelovanju i konkretnim rezultatima od početka se provode i stručna ispitivanja koja će potvrditi ono o čemu stariji vježbači govore kad preporučaju jogu svojim prijateljima pa i djeci i unucima.

Kvaliteta života nedvojbeno je važna u svim periodima života, a u trećoj životnoj dobi ona postaje posebno važna. Udruga "Joga u svakodnevnom životu", pruža umirovljenicima da potpuno besplatno učine nešto za svoje psihičko i fizičko zdravlje.

  

Programi za zajednicu

vježbe u prirodiOd 2006. godine nadalje, svakoga se ljeta organizira i "Besplatno vježbanje joge na plažama i u parkovima Hrvatske" . Čitavo ljeto polaznici redovnih tečajeva, ali i slučajni prolaznici, šetači, turisti i svi koji se nađu u blizini mogu upoznati jogu i vježbati je u prirodi. Svjesni trenutno jednog od najvećih problema koji muči hrvatsku, ali i svjetsku javnost, nezaposlenosti, Joga u svakodnevnom životu 2011. godine pokreće novi program “Jogom protiv nezaposlenosti” za tu skupinu naših građana od 2011. godine.

Specijalni programi i istraživanja

Osim klasičnog programa, u suradnji sa stručnjacima i prema specifičnim potrebama, vrlo se uspješno provode i vježbe za djecu (još 1992. godine odobrilo ga je Ministarstvo prosvjete, kulture i športa, ocijenivši ga "u svim njegovim dijelovima primjerenim za rad s djecom") i program za kralježnicu. Udruga ima iskustva i u provođenju mnogih drugih programa kao što su program za dijabetičare (provodio se od 1997. godine) antistresni program (1999. godine), a sve programe vodi posebno educirano osoblje, sastavljeno od instruktora-odgajatelja, pedagoga, psihologa i zdravstvenih radnika. Voditelji programa vrlo uspješno surađuju na istraživanjima sa raznim institucijama i bolnicama.

vjezbe1Jedan od važnijih specijalnih programa, bio je svakako Program za nastavnike. Od 2003. do 2006. godine u suradnji s Ministarstvom znanosti, prosvjete i športa uspješno je proveden trogodišnji program pod nazivom "Obuka prosvjetnih djelatnika za primjenu vježbi iz sustava "Joga u svakodnevnom životu" u dodatnim obrazovnim programima". Cilj programa je unaprjeđenje i podrška tjelesnom, psihičkom i društvenom zdravlju svih sudionika u nastavnom procesu, te facilitaciju samog nastavnog procesa. Program je uspješno završilo 200-tinjak osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika iz cijele Hrvatske, koji su izuzetno pozitivnim ocijenili programski sadržaj, stručnosti instruktora koji su ga provodili i samu njegovu operativnu organizaciju.

 

Humanitarno djelovanje

"Joga u svakodnevnom životu" ne uči samo tjelesnom i mentalnom opuštanju, postizanju zdravlja i duhovnom napretku, već i svjesnom i angažiranom suživotu sa svim živim bićima. Njezini su članovi diljem Hrvatske u ovih 30-tak godina organizirali i sudjelovali u brojnim humanitarnim akcijama, a tvorac sustava Paramhans Svami Mahešvarananda, inače redovit gost Hrvatske, dobit je sa svojih predavanja darovao raznim udrugama od Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, preko Udruge gluho-slijepih i slabovidnih "Dodir" i Društva invalida cerebralne i dječje paralize grada Pule, do Zajednice udruga civilnih stradalnika domovinskog rata Hrvatske.. u Hrvatskoj, već više od 30 godina aktivno sudjelujemo u životu zajednice kroz mnoge humanitarne i socijalne akcije, propagirajući zdravlje, humanizam, ekologiju i mir. Nažalost, svakodnevnica u kojoj se nalazimo, prosječnom hrvatskom građaninu donosi sve veće i veće izazove, pa već neko vrijeme posebnu pažnju pokušavamo pokloniti ugroženim skupinama, kao i osobama s posebnim potrebama. Već cijeli niz godina organiziramo besplatne programe za umirovljenike, besplatnu ljetnu rekreaciju za sve građane, posebne programe za studente u suradnji sa Sveučilištem, besplatne programe za žene oboljele od karcinoma dojke i mnoge slične programe.

Konferencija za novinare s predstavnicima "Udruge oboljelih od leukemije i limfoma" i "Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba - Dodir" Zagreb, Hrvatska 2004. press

 

Mirovne inicijative

U rujnu 2001. godine u Umagu je održana prva u nizu "Molitva za mir u svijetu", koju je pokrenuo i predvodio Paramhans Svami Mahešvarananda. Tako je prva molitva za mir naše škole održana baš u Hrvatskoj. Među više od tisuću gostiju iz svih zemalja Europe, u molitvi su sudjelovali i predstavnici Katoličke Crkve, Islamske zajednice, veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj te predstavnici lokalne uprave. Umaška mirovna baklja razumijevanja, ljubavi za sva bića i tolerancije, pošto je upalila svijeće mnogih molitava za mir diljem svijeta, vratila se ponovno u Hrvatsku sa "Svjetskim mirovnim samitom Sri Svamija Madhavanande i porukom Mahatme Gandhija" 2005. godine.

umag3 Prva "Molitva za mir u svijetu" u organizaciji "Joge u svakodnevnom životu" Umag, Hrvatska 2001.

Hrvatske udruge od tada organiziraju niz različitih akcija i događanja širom Hrvatske radi podupiranja mira, međureligijske i etničke tolerancije i osvještavanja ekologije i očuvanja ljudske baštine. Tako je u organizaciji "Joge u svakodnevnom životu" u suradnji s Međunarodnim društvom "Sri Dip Madhavanananda Ašram" 9. listopada 2005. godine održan prvi mirovni samit ikad u Hrvatskoj.

Samit

Svjetski mirovni samit u Zagrebu - službena stranica

14a

 

Na samitu su posađena prva stabla mira u Zagrebu i Čakovcu, a od tada su posađena stabla mira i u Umagu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Karlovcu,Labinu i Vukovaru.

 

 

 

8a

 

Od 2006. godine redovno svake godine, udruge našeg sustava se pridružuju i međunarodnom obilježavanju Svjetskog dana mira.

 

 

Panorama-a

 

 

 

 

Jednodnevnom konferencijom "Dan nenasilja za svjetski mir" 2. listopada 2010. godine obilježen je Svjetski dan nenasilja. Tom su prigodom tisuće ljudi iz Hrvatske i Europe jasno rekle "DA" miru i nenasilju. U centru Umaga posađena je maslina mira, a na kraju dana tisuće je sudionika spustilo zapaljene svjećice u more kao simbol mira i svjetla koje pobjeđuje tamu.

Sadimo drveće

U Hrvatskoj slijedimo međunarodne inicijative Joge u svakodnevnom životu pod nazivima "Sadimo drveće" i "Spasimo ptice" pa je tijekom zadnjeg desetljeća širom Hrvatske posađeno više tisuća stabala.  Tako smo i 30-tu obljetnicu proslavili zasadivši više od 500 sadnica divljih voćaka u Parku prirode Kopački rit. U čast Višvaguruđiju, drvored je dobio ime Drvored mira Paramhanse Svamija Mahešvaranande.

sadnja 2014Planting ceremony 1

Kopački rit 4

Poduka instruktora Joge u svakodnevnom životu

 nstruktori sustava "Joga u svakodnevnom životu" prolaze višegodišnju obuku na međunarodnim seminarima sa Višvaguruđijem nakon čega polažu međunarodni ispit i dobivaju certifikat Joge u svakodnevnom životu. Osim toga, kako bi svoj rad uskladili sa zakonima RH, u travnju 2018. godine instruktori i asistenti sustava Joga u svakodnevnom životu Hrvatske završili su jednogodišnji intenzivni program stručnog usavršavanja za instruktore joge koji je razvijen u skladu sa hrvatskim nacionalnim kurikularnim okvirom. Taj je program odobrilo ministarstvo znanosti i obrazovanja, a svoju preporuku mu je dala i Državna agencijaza strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

1U4A3882 120170429 103434