JOGA ZA KRALJEŽNICU

joga-za-kraljeznicu-naslovnica-big„Joga za kralježnicu“ je program namjenjen svima onima koji žele postići zdravlje kralježnice i duševnu ravnotežu. Vježbe su probrane iz sveobuhvatnog sustava Joge u svakodnevnom životu koji je Paramhans Svami Maheśvarananda razvio na temelju tisućljetne tradicije joge te je prilagodio ljudima suvremene civilizacije. Program “Joga za kralježnicu”, koji se primjenjuje i vježba uz iznimne rezultate već nekoliko desetljeća u raznim centrima i rehabilitacijskim ustanovama širom svijeta rezultat je dugogodišnje razmjene iskustava između Svamiđija te liječnika i fizioterapeuta, stoga je dragocjena sinteza zapadnjačke i istočnjačke znanosti i mudrosti.        

Gdje možete vježbati Jogu za kralježnicu pogledajte na  upisima u prvi stupanj.

 

 

JOGA ZA ŠKOLSKU DJECU (7-14 GODINA)


    joga za djecu

 

 

Unutar sustava „Joga u svakodnevnom životu“ osmišljene su vježbe i tehnike koje na najprirodniji način podupiru pravilan rast i razvoj svakog djeteta i pritom pomažu poboljšanju njegovog općeg zdravstvenog stanja. Na satovima Joge za djecu koristimo slijedeće metode i oblike rada:

 • tjelesne vježbe (vježbe istezanja, gipkosti, položaji tijela – asane, vježbe ravnoteže...)
 • vježbe disanja (osvještavanje procesa disanja, učenje potpunog joga disanja i tehnika disanja – pranajame)
 • vježbe opuštanja (položaji za opuštanje, tehnike svjesnog opuštanja...
 • vježbe koncentracije (za poboljšanje pažnje i pamćenja)

Što djeca mogu postići vježbanjem joge?

 • pravilan i skladan psihofizički razvoj
 • pravilno držanje tijela, gipkost kralježnice i pokretljivost zglobova
 • pravilno disanje, blagotvorno djelovanje na dišni sustav
 • razumijevanje procesa u tijelu i pozitivan stav prema
  samome sebi
 • jačanje imuniteta i povećanje otpornosti organizma prema infekcijama
 • bolju sposobnost koncentracije
 • osnaživanje živčanog sustava
 • stvaranje unutrašnje ravnoteže, poticanje životne radosti i zadovoljstva

Kojem uzrastu djece je namijenjen program Joge za djecu?

Mada djeca mogu početi vježbati jogu već u najranijoj dobi, da bi se mogla uključiti u program joge za djecu trebaju imati najmanje četiri godine. To je dob kada se smatra da je dijete dovoljno psihofizički zrelo da prati i aktivno sudjeluje u svim aktivnostima tijekom sata joge pod vodstvom instruktora Joge za djecu.
Program joga vježbi za predškolsku djecu razlikuje se od satova Joge za djecu školskog uzrasta. Mlađa djeca upoznaju joga vježbe, pravilno disanje i opuštanje kroz jednostavne vježbe, igru i priče, a ritam i izmjena aktivnosti unutar sata joge prilagođeni su njihovim potrebama i mogućnostima.
Program joga vježbi za školski uzrast djece nešto je složeniji i podijeljen u niže i više stupnjeve, a obuhvaća učenje pravilnog disanja, joga vježbe, tehnike opuštanja i jednostavne vježbe koncentracije.
Koja djeca mogu vježbati jogu, postoje li neke predispozicije?
Svako dijete može vježbati jogu. Za jogu nije potreban talent, vještina, snaga, ili neka specifična sposobnost. Joga je dobra za svako zdravo dijete, ali i za onu djecu kojima je zdravlje narušeno (osim ako za to ne postoje zdravstvene kontraindikacije). Jogu mogu vježbati i djeca s teškoćama u razvoju u individualnom radu s educiranom osobom. Kako joga utječe na poboljšanje zdravlja djece?

Vrlo često roditelji prepoznaju jogu kao pomoć djetetu kada mu je zdravlje narušeno. U program Joge za djecu često su osim zdrave djece uključena i djeca s astmom, kroničnim bronhitisom, problemima nepravilnog držanja i iskrivljene kralježnice, djeca koja pate od glavobolja i raznih drugih zdravstvenih tegoba.Vježbe joge mogu utjecati na poboljšanje zdravstvenog stanja svakog djeteta.
Iako izgledaju vrlo lagane i jednostavne, ako se izvode pravilno, polagano, poštujući pravilno disanje, vježbe joge i te kako zahtijevaju angažman djeteta.
Većina djece pati zbog nepravilnog držanja tijela, leđa su povijena, trbušni mišići slabi, prsni koš stisnut i to osim što nepovoljno djeluje na zdravlje kralježnice utječe i na loše disanje i povlači nadalje mnoge druge probleme. Vrlo je važno pravodobno, još u fazi rasta, otkloniti loše držanje tijela, jer ako to ne učinimo pravodobno, krivi će se položaj učvrstiti i u odrasloj dobi uzrokovati daljnje još veće probleme koji će se tada vrlo teško moći ispraviti. Zato korekcija držanja tijela, gipkost kralježnice i jačanje leđnih mišića ima prioritetnu važnost na satovima Joge za djecu.
Zapazit ćemo da djeca dišu vrlo površno te su kod njih česte bolesti dišnog sustava. Joga vježbe i tehnike jogijskog disanja pomoći će vrlo efikasno uspostaviti prirodni ritam disanja, povećati volumena disanja i plućni kapacitet te će tako doprinijeti zaštiti od bolesti dišnog sustava.
Tehnike disanja i opuštanja blagotvorno djeluju na djetetovo psihičko i fizičko stanje te pomažu kod napetosti, umora, niske razine energije, glavobolja, slabe koncentracije.

Tko vodi programe joge za djecu?

Jogu za djecu vode verificirani instruktori Joge u svakodnevnom životu s pedagoškim iskustvom.Zašto baš joga?  
Joga je za dijete jedno novo iskustvo, ono kroz jogu ima priliku bolje upoznati svoje tijelo te uči koliko je važno održavati tijelo zdravim, u dobroj snazi i gipkosti. Dijete neposredno i potpuno prirodno uči o procesima u svom tijelu, o dahu i kako je disanje povezano s time kako se osjeća psihički i fizički. Sve to zajedno, od joga vježbi, tehnika disanja do opuštanja, dijete može implementirati u svoj svakodnevni život i primijeniti u različitim životnim situacijama.
Većinu djece ubrzan i moderan način života te svakodnevne obaveze i stresne situacije dovode do stanja psihičke napetosti koje za posljedicu imaju i svoje manifestacije na fizičkoj razini. Oslabljeni imunitet, alergije, loše držanje koje može dovesti do trajnih degenerativnih promjena kralježnice i mnogi drugi zdravstveni problemi dovede djecu i njihove roditelje upravo do joge.
Zato, ako danas radimo na tome da imamo zdravu, sretnu, smirenu djecu koja prepoznaju prave životne vrijednosti i sposobna su pomoći sebi i drugima, tada radimo danas za ono što će biti sutra. Joga je put do tog cilja.

Kako se upisati na program Joge za djecu?

Informirajte se u udruzi „Joga u svakodnevnom životu“ u vašem gradu postoji li program Joge za djecu, zatim kontaktirajte instruktora, saznajte sve što vas zanima i dogovorite prvi dolazak djeteta. Nakon sudjelovanja na prvom satu, u dogovoru s djetetom, odlučit ćete o ponovnom dolasku i upisu u program.