Svoj četverodnevni posjet Hrvatskoj Njegova Svetost Svamiđi počeo je susretom s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem s kojim se susreo u predsjedničkim dvorima u četvrtak, 19. travnja. Predsjednik Mesić prihvatio je Svamiđijev poziv na 6. Mirovni samit kojeg će u listopadu u Slovačkoj organizirati "Svjetsko mirovno vijeće Sri Svamija Madhavanande" a ponovno će okupiti predstavnike država i vlada, nevladinih udruga i znanstvenih krugova iz cijelog svijeta. Svamiđi i hrvatski predsjednik vrlo su srdačno razgovarali gotovo sat vremena, a Svamiđi je Mesića upoznao s programima "Joge u svakodnevnom životu" koji se odnose na razvoj mladih, povećanje koncentracije i smanjenje agresivnosti, a provode se diljem svijeta, kako bi se pokušali izbjeći tragični događaji poput nedavnog slučaja u SAD-u. Uz razgovor o aktivnostima za svjetski mir i multikulturalnim programima, na susretu predsjednika Mesića i ovog veleposlanika mira bilo je riječi i o stotoj obljetnici Satya graha pokreta Mahatme Gandhija. Hrvatski se predsjednik raspitivao i za školu u Đadanu te izgradnju Om ašrama i obećao kako će ga ponovno posjetiti za svog idućeg boravka u Indiji 2009. godine.

predsjednik1predsjednik2

Svamiđi je u četvrtak navečer održao javno predavanje u prepunoj dvorani zagrebačkog hotela "Westin". Govorio je o anahat čakri, centru ljubavi i suosjećanja, a ova je tema privukla toliko ljudi da su ulaznice za Svamiđijevo predavanje "planule" u samo nekoliko dana. Za gotovo tisuću ljudi, od kojih su neki ostali i u predvorju dvorane, bile su postavljeni i posebni ekrani u predvorju pa su i oni koji nisu mogli ući u dvoranu ipak imali prilike uživati u daršanu i guru vakyi. Uz brojne ugledne goste, na predavanju je bio i indijski veleposlanik u Hrvatskoj NJ.E. Rajiva Misra koji je pozdravio nazočne i na hrvatskom jeziku, a s velikim je poštovanjem govorio o Svamiđiju kao ambasadoru indijske kulture i duhovnosti u Hrvatskoj, ali i univerzalne poruke ljubavi, tolerancije, mira i razumijevanja među ljudima bez obzira na boju kože, kulturno nasljeđe i vjersku tradiciju iz koje dolaze.

 zagreb1zagreb2

 

 

zagreb4

 zagreb3zagreb5

zagreb6zagreb7

zagreb8zagreb9

Boravak u Hrvatskoj Njegova Svetost Svamiđi završio je trodnevnim seminarom u Umagu na kojem je predavanjima nastavio temu započetu u Zagrebu - Duhovno buđenje - Anahat čakra.

Umag1Umag8

Umag3Umag4

Umag6Umag7
Umag2

Cjelovit osjećaj življenja joge, vježbanja asana, pranajame, meditacije i predavanja, sudionici seminara zajedno sa Svamiđijem zaokružili su dugim šetnjama po prekrasnoj istarskoj prirodi.

Umag9Umag10

 "Ovaj ljudski život je drvo ispod kojeg možete ispuniti sve svoje želje. Kada se probudi srčani centar, tada vaša Sankalpa Šakti postaje jaka i što poželite iz srca to će se i ostvariti. Zato je Anahat čakra sjedište Božanskog i buđenje ovog centra za nas predstavlja blagoslov"

Rest1 

Svamiđi je iz Hrvatske otputovao 22. travnja, čime je započeo svoju svjetsku turneju. Nakon SAD-a, posjetit će Kanadu, Novi Zeland, Australiju i Indiju.