NYNjegova Svetost Paramhans Svami Mahešvaranda je pozvan u Ujedinjene Narode kako bi predstavio svoju poruku Duhovnoga Buđenja za Svjetski Mir.

Svamiđi je u utorak, 25. travnja, zajedno s direktorom UN-ova Odjela javnih informacija Ramuom Damodaranom, glavnim tajnikom Svjetskog vijeća vjerskih vođa Milenijskog svjetskog mirovnog samita Bawom Jainom i voditeljicom Odsjeka za unapređenje položaja žena u Odjelu za ekonomske i društvene odnose pri UN-u Tsu-Wei Chang, govorio i vodio meditaciju u sjedištu UN-a u New Yorku.

Ramu Damodaran, koji je otvorio ovaj događaj, govorio je o važnosti Svamiđijeve sposobnosti da pomiri uzvišenost duhovnosti s vrlo praktičnim pristupima. Objasnio je kako je Svamiđi napravio projekt "Žetva kišnice" da bi pomogao u ostvarenju Milenijskih ciljeva UN-a. Ovi ciljevi uključuju osiguranje održivih izvora svježe vode ruralnim zajednicama, osiguranje daljnjeg školovanja siromašnih i poboljšanje položaja i emancipaciju žena. Ti milenijski ciljevi su postignuti kroz sposobnost i duhovno buđenje. Posebno je naglasio Svamiđijevu sposobnost da u živote pojedinaca unese principe Sanatan Dharme.

Bawa Jain je izrazio svoju duboku odanost Svamiđiju. On je osobno svjedočio Svamiđijevoj jedinstvenoj sposobnosti da olakša izgradnju unutarnjeg duhovnog temelja za buđenje ljudske svjesnosti. Jednom, kad je temelj jak, automatski se manifestira u vanjskom životu. Prema gospodinu Jainu, osoba koja spozna unutarnje buđenje sama zrači mirom. Pozvao je Svamiđija da se češće vraća u UN kako bi pomogao gradnju unutarnjeg duhovnog temelja među ljudima koji rade vrlo teške poslove i zamolio da Svamiđi predvodi tjedni seminar u sjedištu UN-a.

Svamiđi je oplemenio večer svojim mislima o važnosti edukacije, ljubavi i duhovnih vrijednosti. Uputio je publiku da u sebi istraži odgovor na pitanje: Što me čini čovjekom?

Bez poznavanje vrijednosti ljudskih kvaliteta poput tolerancije, poštovanja, razumijevanja , povjerenja i skromnosti, čovjek u ovome životu ne može razumjeti ljudska prava. Kad se u srcu probudi duhovnost, čovjek može mnogo dublje razumjeti odgovornost za zaštitu čovječanstva i prirode.

Večer je zatvorila gospođa Chang, izrazivši iskrenu zahvalnost Svamiđiju i velikoj međunarodnoj grupi. Primijetila je kako je očito da je mir prisutan na licima svih koji su se našli na ovom događaju.