„Gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna“ – prisjećajući se te poslovice, Mahamandaleshwar Swami Vivekpuri pozdravio je Svamiđija i nekoliko stotina prisutnih u zagrebačkom centru Joge u svakodnevnom životu u ponedjeljak 29. rujna navečer. Učenici iz Hrvatske i susjednih zemalja su doslovno ispunili svaki kutak centra u Jurišićevoj 3, nakon samo nekoliko sati od kada je krenula obavijest o satsangu. Atmosfera u centru i satsang izbrisali su umor radnog dana i dugog putovanja, ostavljajući na licima samo osmijeh.

Svamiđi je na satsangu nastavio teme sa zadnjih nekoliko seminara i rekao:

„Ovaj je ašram vrlo uredan i čist, zahvaljujući radu mnogih bhakta koji su ovdje radili godinama. Usporedite ga sa svojom sobom – kako izgleda vaša soba kod kuće? Sri Mahaprabhuji je rekao: „Što je u tebi, to prenosiš, projiciraš van.“

Unutarnje pročišćavanje je vrlo važno. U našim antahkaranama (to su mana, buddhi, ćita i ahamkara) mnoštvo je ostataka, prepreka. Unutarnji problemi su mal, vikšepa i avran. Kada naše antahkarane imaju golemu količinu nečistoće, u sebi stvaramo vikšepu – smetnje pa tada širimo nemir u vanjskome svijetu.

Ako u džepu ili torbi imate jabuku – dajete jabuku, ako imate otrov – dajete otrov. Ovisi o tome što imate u svojem džepu – džepu svog srca, svijesti i intelekta. Štogod mislimo ili govorimo, projekcija je naše čistoće ili nečistoće. Što imate u sebi, to dajete od sebe.

Stoga, najvažnije je pročišćavanje, to je ono što zovemo duhovnošću. Duhovnost označava čistoću. Da bismo to ostvarili trebamo u svojem životu ispuniti četiri purušarthe (purušarthe su četiri stupa ljudskog života – artha, kama, dharma i mokša). Purušartha znači raditi, pokušavati, slijediti – sve što činimo. Puruša znači čovjek, muškoga ili ženskog roda. U duhovnosti nema dualnosti po spolu, duša je svemu i svi smo mi božja djeca. Vi ste kćeri i sinovi boga, boga kojeg nazivamo Brahman. Ali ne samo vi – mali miš je također sin ili kćer boga. Mali mrav koji ovdje trči oko prašada također je kćer ili sin boga. Svako stvorenje ta je svjetlost božja, ta atma. Kada su antahkarane čiste, tada je to poput izbrušena dijamanta, vrlo lijepo. Takvo je brušenje dijamanta „trostrani rez“, a ta su tri reza odstranjeni mal, vikšepa i avran. I tada… dijamant sjaji.“

   

 

 

 

 

 

 

 

Samo bhakta, učenik, može razumjeti radost i sreću u srcu onoga kojem Učitelj dođe na vrata, tu je radost opisao Paramhans Swami Madhavananda u bhađanu:

ĀJ SAKHĪYE MERE ĀNANDA APĀRĀ SATAGURU ĀYE NIJA GHARA DVĀRA

DARŚANA DEYA SARVA PĀPA NAŚĀYĀ ĀJa JANAMA HĒ SAPHALA HAMĀRĀ

(DANAS PRIJATELJI MOJI BESKRAJNO SAM RADOSTAN SATGURU JE DOŠAO NA VRATA MOGA DOMA

KADA GA UGLEDAH SVO ZLO IZ MENE JE NESTALO, DANAS JE ČITAV ŽIVOT MOJ USPJEŠAN POSTAO)

 MG 5205aw _MG_5220_1_1

 MG 5263w _MG_5320aw_MG_5397_1_1 _MG_5326_1_MG_5334a2w _MG_5415aw_MG_5419aw _MG_5149_1