1Na kraju dvodnevnog posjeta Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske, Njegova Svetost Svamiđi susreo se s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, u srijedu, 19. prosinca, 2007. Njegova Ekselencija Rajiva Misra, indijski ambasador u Hrvatskoj, i gospodin Budimir Lončar, bivši jugoslavenski ministar vanjskih poslova i predsjednikov savjetnik za posebna pitanja, prisustvovali su ovom sastanku razgovarajući gotovo sat vremena u atmosferi bliskosti. Predsjednik Mesić vodio je vrlo topao razgovor sa Svamiđijem 2dijeleći s njim mnoge ideje i planove. Njegova Svetost osobito je naglasila neke aktualne problematične točke Predsjedniku i njegovom savjetniku g. Lončaru:

  1. Inicijativa Joge u svakodnevnom životu za očuvanje Ram Setua, povijesnog mosta između Indije i Šri Lanke;
  2. Poteškoće Indijskim posjetiteljima pri dobivanju vize za Hrvatsku;
  3. Kritičnu situaciju Roma posebno u Srednjoj Europi.

Predsjednik Mesić pokazao je živ interes za navedena pitanja. Izrazio je svoju podršku peticiji za Indijsku Vladu u svrhu 5očuvanja povijesnog i arheološkog spomenika Ram Setua koji bi od strane UNESCOa trebao biti proglašen mjestom Svjetske Baštine. Nadalje, Predsjednik je obećao založiti se da izdavanje viza indijskim građanima bude manje "birokratski".

Također su razgovarali o mogućnostima da se Romima omoguće ista prava i mogućnost za integraciju kako u Europskim zemljama tako i globalno. Predsjednik je informirao Svamiđija da je Hrvatska prva i jedina zemlja u svijetu gdje Romi mogu biti zastupani i predstavničkim tijelima na lokalnim i regionalnim razinama, te izabrati svoga zastupnika u hrvatski parlament. Na taj način Romi će biti omogućeni sudjelovati u svim aktivnostima i odlučivanju o svim njima životno važnim pitanjima.

Njegova Svetost Svamiđi je najavio Predsjedniku da će Svjetski Mirovni Samit, pokrenut "Svjetskim mirovnim samitom Sri Svamija Madhavanande i porukom Mahatme Gandhija" u Zagrebu 2005., u 2009-oj biti organiziran u suradnji sa udrugom Joge u svakodnevnom životu iz Mađarske te da će osobita pažnja biti posvećena temi položaja Roma u konfliktnim zonama centralne Europe.

Njegova Svetost također je pozvala Predsjednika na sljedeći Svjetski Mirovni Samit u Wellingtonu na Novom Zelandu u ožujku 2008., koji je osobito usmjeren na upozorenje opasnosti klimatskih promjena, stvaranjem javne svijesti za prihvaćanje održive poljoprivrede, industrije, potrošačkog ponašanja i korištenja energije.

Predsjednik Mesić je ponovno izrazio svoje priznanje i uvažavanje Svamiđijevog rada za mir i humanitarni rad širom svijeta, a Svamiđi je Predsjedniku poklonio prvi primjerak svoje najnovije knjige "Odabrani biseri" upravo objavljene na hrvatskom jeziku.

6