Udruge Joge u svakodnevnom životu Hrvatske proslavile 1. Međunarodni dan joge brojnim događanjima. Prema inicijativi međunarodnog udruženja sustava „Joga u svakodnevnom životu“ i Njegove Svetosti Vishwagurua Mahamandaleshwara Paramhanse Swamija Maheshwaranandajija, svi centri Joge u svakodnevnom životu u Hrvatskoj su se pridružili svjetskom obilježavanju dana joge posvetivši cijeli tjedan tome. U 16 hrvatskih gradova, na 32 lokacije održana su raznovrsna i zanimljiva predavanja, vježbanje joge, prezentacije i proslave. U svim centrima je cijeli tjedan građanima omogućeno da besplatno vježbaju jogu, a dodatne besplatne vježbe i prezentacije joge organizirane su i u parkovima, na trgovima i na plažama Hrvatske. Satsanzi i predavanja su također bila otvoreni za javnost, a središnja proslava u suradnji i pod pokroviteljstvom Indijskog Veleposlanstva održala se u Zagrebu. Broj ljudi koji su sudjelovali pokazuje kako je Hrvatska koja je već niz desetljeća upoznata sa jogom, radosno dočekala dan posvećen toj drevnoj disciplini koja može pomoći kako pojedincu tako i svjetskoj zajednici da ostvari skladniju i zdraviju budućnost.

Pogledajte kratki osvrt po gradovima:

ZAGREB

15. 6. - 21. 6. Besplatno vježbanje joge u našem nacionalnom centru Joge u svakodnevnom životu - Sri Devpuriji Ashramu u Jurišićevoj 3 organizirano je u raznim terminima tijekom dana cijeli tjedan. Uz naše redovne članove, preko stotinu novih vježbača je iskoristilo ovu posebnu priliku.

Zagreb Zagreb5 Zagreb8

 18.6. U organizaciji Veleposlanstva Republike Indije u Zagrebu i u suradnji sa organizacijama i školama joge održana su u Europskom domu Uvodna predavanja o jogi. Više

19.6. U Kulturno-informativnom centru u Zagrebu, također u organizaciji i na inicijativu Indijskog Veleposlanstva u Zagrebu, prikazan je dokumentarni film „Povijest joge“. Više

21.6. Centralna proslava Međunarodnog dana joge održana je u zagrepčanima dragom parku koji je jedan od simbola grada Zagreba kroz mnoga stoljeća, u parku Maksimir. Na velikoj bini u centru parka, koja je i inače pozornica na kojoj se Joga u svakodnevnom životu odvija besplatno za građanstvo svakoga ljeta, održan je i cijelom svijetu za taj dan zajednički program vježbanja joge. U programu, koji je također bio inicijativa indijskog veleposlanstva, sudjelovali su predstavnici Joge u svakodnevnom životu, Umijeća življenja i Hrvatskog saveza za yogu uz nekoliko stotina građana koji su se odazvali pozivu i pridružili vježbanju. Uvodnu riječ održao je predstavnik veleposlanstva g. Patiyal, a program je započeo zajedničkim pjevanjem mantre. Osim u vježbanju prisutni su mogli uživati i u pjevanju bhajana grupe Joge u svakodnevnom životu i Umijeća življenja, tradicionalnom indijskom plesu kao i prezentaciji raznih škola joga koje djeluju u Zagrebu. U programu su sudjelovali svi, od najmanjih do seniora sa zajedničkim žarom i entuzijazmom u vježbanju, a središnju proslavu su popratili brojni mediji, glavne tri televizijske kuće u Hrvatskoj, nacionalni radio i nekoliko drugih te mnogi drugi.

IMG 6337 IMG 6383 IMG 6416 IMG 6422 IMG 6485 IMG 6637 IMG 6764IMG IMG 6829IMG IMG 6797

21.6. Meditacija samoanalize i satsang u zagrebačkom centru Joge u svakodnevnom životu je bio za našu školu najljepši mogući zaključak dana posvećenog jogi.Više od pedeset  prisutnih je uživalo u meditaciji, bhađanima i duhovnom druženju kroz jogu.

sm 2218537a

 

SPLIT

15.6. U sklopu programa obilježavanja Internacionalnog dana joge, udruga Joga u svakodnevnom životu Split organizirala je besplatno predavanje na temu„Joga za suvremenog čovjeka“. Više

 15.06. - 19.06. Besplatne vježbanje joge u Joga centru Rooseveltova 34 održano je kroz 8 besplatnih satova na kojima je prisustvovalo 80 redovnih vježbača i 40 novih polaznika, koji su došli probati vježbati Jogu u svakodnevnom životu.

IMG 6728 IMG 6671 IMG 6681

19.06. Održan je besplatan sat joge za školsku djecu dobi od 7-14 godina prema sustavu vježbi Joga u svakodnevnom životu - Joga za djecu.Namjera je bila kroz ovaj besplatan sat približiti roditeljima i djeci program joge za djecu koji se odvija tijekom cijele godine te osim toga, skrenuti pažnju na vježbe koje su iznimna podrška u djetetovom fizičkom i psihičkom razvoju. Satu je prisustvovalo 14 malih polaznika koji su kroz, njihovoj dobi prilagođen program, na djeci svojstven način savim ozbiljno shvatili vježbanje. Na kraju su polaznici pred oduševljenim roditeljima demonstrirali vježbu Khatu Pranam, karakterističnu za ovaj sustav.

JUSZ ST 3 JUSZ ST 5 JUSZ ST 7

 

RIJEKA

15.6. - 21.6. Nakon tjedna u kojem su riječani mogli besplatno se pridružiti vježbama u centru na Pećinama, središnja proslava Međunarodnog dana joge, u organizaciji udruge Joga u svakodnevnom životu Rijeka održana je na Korzu ispred gradske vijećnice 21.06. Obilježavanje je započelo osvrtom na proglašenje Međunarodnog dana joge te je dan kratki osvrt na blagodati joge i što joga može ponuditi suvremenom čovjeku. Uslijedilo je kratko predstavljanje sustava Joga u svakodnevnom životu u sklopu kojega su prisutni odvježbali Khatu Pranam, a nakon toga su članovi Ganesha yoga centra predstavili stil vinjasa joge kroz nekoliko vježbi. Obilježavanje Međunarodnog dana joge završilo je zajedničkim vježbanjem jednostavnih joga vježbi, više od 70 prisutnih. Ovim obilježavanjem Rijeka se stavila na svjetsku kartu, uz brojne hrvatske gradove koji su na današnji dan povijesno, prvi puta obilježili Međunarodni dan joge.

IDY-Rijeka01 IDY-Rijeka02 IDY-Rijeka06

VARAŽDIN

16.6. i 18.6. Mnoge su se Varaždinske i Varaždinci odazvali pozivu varaždinske udruge "Joga u svakodnevnom životu" da se pridruže proslavi Međunarodnog dana joge i besplatno isprobaju vježbati jogu prema jednom od najpoznatijih sustava joge u svijetu.

21.6. Na sam “Međunarodni dan joge“ održan je  i sat meditacije samoanalize, u joga centru "Sri Devpuriji Ashram" nakon koje je za prisutne održana i mala degustacija vegetarijanskih kolača.

Na vježbama je u oba dana bilo tridesetak sugrađana, a na meditaciji u nedjelju okupilo ih se desetak.

 05 07  MG 8120 1

 

PULA

21.6. Program obilježavanja Međunarodnog dana joge u Puli je započeo vježbanjem joge u Park šumi Šijana. Vježbe za građane su se održavale i tijekom proteklog tjedna, a vježbalo je dvadesetak građana.

Nakon joga vježbi održana je radionica „Vegan & Raw – Plodovi Zemlje i Sunca“ s ciljem promoviranja vegetarijanstva.

Proslava Međunarodnog dana joge zaključena je prezentacijom duhovne linije Učitelja Joge u svakodnevnom životu uz video prikaz „Živo srce Boga“, te zajedničkom meditacijom na kojoj je sudjelovalo dvadesetak članova različitih duhovnih škola.

park suma sijana 2s Vegan  Raw 4s meditacija 1s

 

NOVIGRAD

21.6. Nakon tjedna besplatnih vježbi, prvi Međunarodni dan joge proslavljen je u staroj jezgri Novigrada u parku tik do mora, u organizaciji udruge "Joga u svakodnevnom životu" Labin, udruge "Amrit Sagar" iz Novigrada i Turističke zajednice grada Novigrada. Uz članove navedenih udruga, proslavi su se pridružili i članovi njihovih obitelji, prijatelji i gosti iz zemlje i inozemstva. U uvodnom dijelu u kratkim  crtama se opisao značaj ovog dana, djelovanje Joge u svakodnevnom životu i u par riječi se dao uvod u zdrav joginski način života i samo značenje joge. Zatim je uslijedio praktični dio vježbanja sa objašnjenjem djelovanja pojedinih asana i pranajame. Program je nastavljen neformalnim druženjem uz vegeterijansku zakusku.

IDY ND 1s IDY ND 3 IDY ND 5s

 

LABIN, POREČ, ROVINJ, UMAG

LABIN, POREČ, ROVINJ, UMAG

Udruga  Joga u svakodnevnom životu Labin obilježila je Međunarodni dan joge aktivnostima na različitim mjestima diljem Istre. Kao i u cijeloj Hrvatskoj , na više raznih lokacija, vođene su besplatne vježbe cijeli tjedan uoči Dana joge, na uobičajenim lokacijama i na preljepim plažama i u parkovima Istre.U Poreču su se tako osnovnoškolci 1-3 razreda talijanske škole Bernardo Parentin upoznali sa dobrobitima joge na predivnoj lokaciji uz more.

Javnim predavanjem u Rovinju posjetitelji su bili inspirirani prekrasnim predavanjem te u sklopu predavanja i praktičnim opuštanjem u dvorani. Završilo je sa druženjem uz vegeterijansku zakusku.

Slijedilo je nedjeljno jutarnje vježbanje u Labinu, zatim u Umagu, Rovinju i Novigradu.

Višednevna događanja u Istri završila su javnim predavanjem instruktora Joge u svakodnevnom životu Labin o jogi i četiri zdravlja koje nam ona donosi te satsangom u Labinskom Mahaprabhudip ašramu uz vegetarijansku zakusku.

IMG 1339s UMAG 1new SDC14787new

 

KARLOVAC, JASTREBARSKO, DUGA RESA

U Karlovcu, Jastrebarskom i Dugoj Resi, cijeli je tjedan također bio posvećen besplatnom vježbanju za sve građane. Osim toga, 21.6. vježbalo se i u prelijepim parkovima tih gradova, a središnje događanje završeno je predavanjem o jogi, prezentacijom vježbi i vegetarijanskom zakuskom u centru “Sri Devpuriji Ashram”. Poseban događaj bio je za sve srdačan susret na prezentaciji joge u Domu za starije gdje su korisnici doma bili oduševljeni jogom.

dom za stares jastrebarsko IMG 2765s

 

ČAKOVEC

21.6. održan je program obilježavanja Međunarodnog dana joge u Čakovcu na rubu prekrasnog perivoja Zrinskih blizu drveta mira koje je 2005. godine zasadio Vishwaguruji Swami Maheshwarananda. U programu su sudjelovali uz udrugu Joga u svakodnevnom životu,  udruga Umijeće življenja, Eko selo Govinda Selnica te organizacija Hare Krišna i brojni građani Čakovca. Vježbalo se, pjevali su se bađani i prezentirala ekološki uzgojena hrana od 10 do 12 sati.

IMG 4238s IMG 4257

 

VINKOVCI I VUKOVAR

20.6. na jezerima Banja u Vinkovcima održane su besplatne vježbe, a u centru grada izuzetno dobro posjećen informativni štand na kojem je predstavljena Joga u svakodnevnom životu.

21.6. U parku Adica u Vukovaru održane su besplatne vježbe i isto tako informativni štand u centru grada.

 bla yoga-3