1Joga u svakodnevnom životu se već tradicionalno i aktivno uključuje u obilježavanje svih ekoloških datuma, pa tako su se i ove godine svi hrvatski centri pridružili obilježavanju Dana planete zemlje. Na satovima joge je dio vremena posvećen upravo toj temi, a vježbači su kao i uvijek dobili letak sa par jednostavnih savjeta što i sami mogu učiniti u svojoj okolini.

Riječka udruga Joge u svakodnevnom životu ove je godine u suradnji sa OŠ Kozala, a uz novčanu podršku grada Rijeke, povodom toga dana organizirala i akciju pod nazivom „Dječje ruke čuvaju i sade“. Projekt je imao teoretski dio, edukativne

2

radionice za učenike koje su provedene početkom travnja, a na kojima su učenici upoznati s prošlošću i zakonitostima uređenja atrijskih vrtova, odnosno s osobitostima mediteranskog raslinja i praktični dio, uređenje školskog atrija u kojem su sudjelovali članovi udruge Joga u svakodnevnom životu Rijeka i učenici OŠ Kozala. U vrtu je posađeno karakteristično, ali danas gotovo zaboravljeno mediteransko voće - mogranj, rogač i murva/dud, nezaobilazna maslina i badem, te mirta. Osim drveća, posađeno je i aromatično bilje: pelin, kadulja, matičnjak, paprena metvica, ružmarin, lavanda te ukrasno bilje, bugenvilija i mirisni jasmin.

Ovogodišnjim obilježavanjem Dana planeta Zemlje OŠ Kozala i Udruga Joga u svakodnevnom životu Rijeka uključili su se u međunarodnu kampanju koja se vodi pod sloganom: Za zelenu generaciju! , s kojom se obilježava četrdeseta obljetnica prve međunarodne manifestacije posvećene okolišu.

Akcija je i uspješno medijski najavljena i popraćena u dnevnim novinama i televiziji: