Uvijek sam sretan što mogu doći u Zagreb i božanski je blagoslov biti ovdje sa vama.” – rekao je na početku svog zagrebačkog predavanja NJ.S. Paramhans Svami Mahešvarananda publici u dvorani u Hypo centru, koja je, kao i za svakog njegova predavanja, “pucala po šavovima”. Zagrebačko predavanje Njegove svetosti zapravo je bilo početak njegove ovogodišnje turneje kojom se obilježava 25 godina prakticiranja jednog od najpoznatijih svjetskih sustava joge u Hrvatskoj. 

U nazočnosti brojnih uglednih gostiju, od indijskog veleposlanika u RH, NJ.E. Pradeepa Singha, saborskog zastupnika g. Nevia Šetića, izaslanice zagrebačkog gradonačelnika gđe Nade Brkljačić, pa do predstavnika vjerskih grupa, nevladinih udruga i poslovnih ljudi, NJ.S. Svamiđi na zagrebačkom je predavanju govorio o agja čakri, jednom od 8 energetskih centara u čovjeku, o kojima, obrađujući detaljno na svakom predavanju po jednu, govori već 6. godinu. No, osvrnuo se i na aktualnu situaciju u svijetu, rekavši: “Ljudi pate, uništili su ovaj planet zbog svog suhog intelekta i nedostatka ljubavi – prema Bogu i čitavoj kreaciji.“ 

Te je večeri publika mogla vidjeti i film o 25 godina djelovanja „Joge u svakodnevnom životu“ u Hrvatskoj koji je vrlo zorno prikazao kako je hrvatski ogranak jednog od najpoznatijih svjetskih sustava joge u svijetu, i na ovome području od grupice entuzijasta velikoga srca u dva i pol desetljeća narastao u jednu od najvećih i najcjenjenijih duhovnih grupa i nevladinih udruga u našoj zemlji. Svamiđi se još jednom prisjetio svojih prvih hrvatskih učenika – Vladimira Ratkovčića – Višnupurija i Swamija Vivekpurija. 

Iz Zagreba je dan kasnije Svamiđi otputovao u Split. Nakon što se u Gradskom poglavarstvu susreo sa splitskom dogradonačelnicom Anđelkom Visković, pored Zlatnih su vrata zajedno zasadili maslinu mira u prisustvu velikog broja visokih uzvanika, novinara, članova splitske udruge „Joga u svakodnevnom životu“ i građana grada Splita. U dvorani na Gripama Njegova Svetost te je večeri održao predavanje na temu „Joga za zdrav i sretan život“. Publika je čitavih dva sata mogla uživati u nadahnutim riječima, ali i praktičnim savjetima i prikazanim vježbama joge kojima se može postići i održati zdravlje i sretan, ispunjen život. 

Kraj je tjedna Svamiđi proveo u Umagu, gdje je od petka do nedjelje predvodio međunarodni seminar na kojem se okupio velik broj sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja, ali i predstavnici iz Amerike, Australije, Engleske, Češke, Slovačke i Austrije. Svi su sudionici uživali u vježbanju, programima i iznad svega prekrasnim Svamiđijevim satsanzima uz more. 

Hrvatsku turneju u znaku 25. obljetnice „Joge u svakodnevnom životu“ u Hrvatskoj, NJ.S. Paramhans Svami Mahešvarananda završio je javnim predavanjem gdje su toplu dobrodošlicu dragom gostu zaželjeli labinski dogradonačelnik Zoran Rajković i djeca tradicionalnim plesom toga kraja uz zvukove tradicionalnih istarskih instrumenata. 

Posjet Hrvatskoj i proslava ove značajne obljetnice završeni su otvaranjem i novim početkom. Nj S Svamiđi svečano je otvorio novi Mahaprabhudip ašram u Labinu, gdje već 15 godina uspješno djeluje društvo „Joge u svakodnevnom životu“.

Zagreb

Zg1Zg2

Zg3Zg4

Zg5

Split

St1St2

St3St4

St5St6

Umag

Um1Um7

Um3Um5

Um4Um6

Um2

Labin

La1La2