U petak, 9. ožujka, održano je još jedno u nizu multimedijalnih događanja u suradnji Hinduističke vjerske zajednice, Indijske ambasade u Zagrebu i Grada Zagreba.

20180309 180915 20180309 180939 B2 Rajasthan nova nova 125  

Ovoga puta govorilo se o Rajasthanu – zemlji kraljeva i boja, drugoj po veličini Indijskoj državi. Događanje se održalo u Muzeju za umjetnost i obrt uz prisustvo tristotinjak posjetitelja, među kojima su bili i uvaženi gosti - Njegova Ekselencija Sandeep Kumar, ambasador Indije u Hrvatskoj, Mahamandaleshwar Swami Vivek Puri, predsjednik Hinduističke vjerske zajednice te gospodin Stipo Zeba, poseban viši savjetnik gradonačelnika Grada Zagreba u pratnji gospodina Jurice Gregurića.

nova nova 15 nova nova 19 nova nova 21nova nova 57 nova nova 51 nova nova 43

Rajasthan je uistinu jedno od najpoznatijih i najpopularnijih duhovnih i turističkih odredišta u Indiji, gdje se nalaze neka od najstarijih svetišta, hramova i palača u Indiji, a poznat je i po svojim obojenim gradovima, ljudima kraljevskog držanja, kšatrijama, odjevenim u najživlje boje, duhovnim pjesmama – bhađanima, te ratničkoj povijesti, sloveći kao jedina nepokorena država u ranijoj povijesti Indije. Iz Rajasthana potječe i slavna pjesnikinja iz 16. stoljeća Mira Bai, čiji hrabar život i prekrasna poezija o slavi boga Krishne odjekuje i inspirira još i danas, a čije smo uglazbljene pjesme imali priliku poslušati i ovdje. 

Uvod u događanje je bio bhađan "Dhanya Dhanya Bharata Bhumi", koji upravo pjeva o slavi Indije nakon čega je Mahamandaleshwar Swami Vivek Puri održao je predavanje o Rajasthanu uz prezentaciju koja je sadržavala mnoge fotografije rajasthanskog krajolika, ljudi te palača i prizora iz svakodnevnog života. Djevojke i izvođači odjeveni u rajasthanske sarije i narodnu nošnju upotpunili su doživljaj Rajasthana kod publike na pozornici koja se kupala u bojama Rajasthana.

nova nova 25 nova nova 29 nova nova 35nova nova 53 nova nova 92 nova nova 107 

Publika je imala priliku uživati i u drugom dijelu programa posvećenom Miri Bai,  programu u kojem su se izmjenivale kratke priče, fotografije, Mirini bhađani, recitiranje njene poezije na hindskom i hrvatskom jeziku sa zanimljivim osvrtima na Miru ali i na snažne žene koje su obilježile Hrvatsku povijest. Izvrsne osvrte i recitiranje Mirine poezije su predstavile profesorice hindskog i hrvatskog jezika Marijana Janjić i  Marina Ljubić. Bilo je posebno zanimljivo čuti o Miri, rajasthanskoj princezi, čiji je težak život obilježen hrabrim istupom od normi tog doba i dubokom duhovnošću. Mira Bai je unatoč protivljenju obitelji i teškim životnim okolnostima svijetu poklonila neke od najljepših stihova posvećenih bogu Krishni i postala simbolom hrabrog i mirnog otpora i čvrste nesalomljive volje. 

nova nova 66 nova nova 90 nova nova 101 

Zanimljivu paralelu Miri naglasila je profesorica Ljubić, predstavivši dvije hrvatice, Cvijetu Zuzorić i Anu Katarinu Zrinski koje su također svojim životima iskazivale vanvremensku žensku snagu unatoč vremenu u kojem su živjele. Mnogi prisutni su odstajali čitav događaj jer Muzej za umjetnost i obrt je bio premalen za ogroman interes zagrepčana, ali to nikome nije smetalo jer je program bio dinamičan i zanimljiv.  

nova nova 38 nova nova 41 nova nova 46nova nova 106 nova nova 111 nova nova 47

Za kraj eventa, uz druženje i izmjenjivanje dojmova, posjetitelji su imali priliku kušati somose, kaćorije, čaj, halvu i ladhu – tradicionalnu rajasthansku hranu.

nova nova 116 nova nova 119