"Hrvatska uživo" 15.6. 2010 - video prilog

U sklopu redovite godišnje slovenske turneje Njegova Svetost Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahešvaranandađi jednodnevnim je posjetom Zagrebu blagoslovio svoje hrvatske bhakte i Hrvatsku. Nakon dužeg vremena Svamiđi je ponovno posjetio zagrebački Sri Devpuriđi Ašram i svečano otvorio novi dio ašrama. Vrhunac njegova kratkog posjeta bilo je večernje predavanje „KUMBHA MELA – FESTIVAL BESMRTNOSTI“ koje je održao u ponovno prepunom Hypo kongresnom centru u Zagrebu.

Predavanju su kao i uvijek do sada nazočili brojni ugledni gosti i predstavnici Indijskog veleposlanstva u Zagrebu, Sabora, Skupštine Grada Zagreba, zagrebačkog sveučilišta, vjerskih i nevladinih udruga te predstavnici medija. Događaj je prema tradiciji mantrom Mangala Ćaran – Svasti Baćan na sanskritu otvorio Svami Avatarpuriđi.

„Blagoslov je prisjetiti se drevne mudrosti Indije i želio bih s vama podijeliti ponešto o Kumbha Meli“ – bile su riječi kojima je Svamiđi započeo predavanje o početku kreacije u zlatnom dobu Satja Juge, o postanku svijeta, o Šivi, Brahmi i Višnuu, o silasku svete majke Gange na zemlju i priči koja objašnjava kako je došlo do Kumbha Mele te što taj festival besmrtnosti predstavlja i znači. Kako shvatiti i dublje značenje Kumbha Mele, Svamiđi je jednostavno objasnio:

„Susret svih naših osjetila, uma, svijesti, Atme i Đive je Kumbha Mela, a ta posuda (Kumbha) je naše tijelo. U nama se odvija stalna borba između Deva (božanskih osobina) i Ašura (demonskih osobina) i što će prevladati ovisi o nama samima. 

Prije dolaska u Zagreb razmišljao sam na koji način da vam predočim sliku kako je iz borbe bogova i demona i bućkanja oceana izašao otrov. Tada sam na televiziji vidio prilog o bušenju nafte u Meksičkom zaljevu te kako je nafta proključala na površinu i nitko je više ne može zaustaviti... To je otrov koji nitko više ne može zaustaviti. Isto tako u nama leže uspavane loše osobine, a razmišljajući negativno mi u sebi budimo taj otrov koji tada izlazi kroz riječi, razmišljanja, djela... Stvarajte nektar, a ne otrov!“

Ovim jasnim objašnjenjem i savjetom završilo je nadahnuto predavanje u Zagrebu.

Unatoč izuzetno kratkom boravku u Hrvatskoj, Svamiđi se i ovoga puta dodatno susreo s bivšim predsjednikom Republike Hrvatske, Stjepanom Mesićem i veleposlanikom Indije u Republici Hrvatskoj. 

Redoviti godišnji posjet Njegove Svetosti Hrvatskoj planira se u rujnu kada će Svamiđi osim Zagreba posjetiti i druge hrvatske gradove te održati seminar joge u Umagu.

12

34

56

78

910

1112

1314

17

1516