Poruka

NJEGOVE SVETOSTI MAHAMANDALEŠVARA 
PARAMHANSE SVAMIJA MAHEŠVARANANDAĐIJA 
povodom festivala 
RAKŠA BANDHAN


Dan punog mjeseca u kolovozu – dan festivala Rakša Bandan – je dan poštovanja, dostojanstva i uvažavanja žena. Rakša Bandan festival bi nas trebao podsjetiti na bratstvo, etičke principe i duhovnost. To je radostan festival kao i svi drugi festivali u Hinduizmu. Hinduizam je poznat kao religija radosti. Festivali kao Rakša Bandan jačaju obiteljske odnose i stvaraju sretne društvene veze.

Samo su žene sposobne odgajati naše buduće generacije. Budućnost naše zemlje i cijelog svijeta leži u dvjema rukama: u rukama žena i učitelja. Djeca su kultura sutrašnjice. Djeca su budućnost sutrašnjice. A ta budućnost leži u rukama majki i učitelja. Majke mogu zaštititi čovječanstvo od kriminala, droga, nasilja i ratova. One mogu ponovno uspostaviti moralne i etičke vrijednosti u našem ljudskom društvu.

Mir sutrašnjice i današnji mir je u rukama žena. One bi trebale odgojiti svoju djecu u tom smislu. Nemojte kupovati igračke u obliku oružja, nemojte dozvoliti svojoj djeci da igraju igre ili gledaju filmove koji sadrže borbu i oružje. Vaša djeca ne trebaju igračke, ona trebaju vašu ljubav. Vaša djeca ne trebaju vaš novac, ona trebaju vašu mudrost. Ukoliko svojoj djeci date ljubav i mudrost, dali ste im najveće blago. Potpuno je krivo ostavljati djecu samu kod kuće kako bi trčali za novcem. Budite sada sa svojom djecom i brinite se za njih. Objasnite im što je dobro, a što nije. Djeca će učiti od vas i slijediti vaš primjer.

Zato bismo trebali proglasiti dan festivala Rakša Bandhan danom za žene cijelog svijeta. Žene su simbol majčinstva. Majka znači njegu, zaštitu, ljubav, rađanje. U Upanišadama je rečeno: Matri devo bhavaha - Majka je Bog. Na svetu prigodu Rakša Bandan festivala mi bi se trebali zavjetovati da će sve žene svijeta biti sretne. Ukoliko bi muškarci u svim ženama vidjeli svoje vlastite majke i sestre, ne bi bilo nikakvog nasilja nad ženama u svijetu, čak više ne bi bilo niti borbi i ratova. Nijedna majka ne bi trebala izgubiti svoju djecu u ratovima ili kriminalnim radnjama. Nijedna sestra ne bi trebala izgubiti svoju braću na ratištu. Nijedna majka ne bi trebala plakati jer su njena djeca postala žrtve rata i ubijanja.

Pridružite se potpisivanju peticije koja će se uputiti UN-u kako bi se festival Rakša Bandhan proglasio Svjetskim danom zaštite žena. Formular za peticiju sa potpisima koje ste sakupili možete skenirati i poslati direktno na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili ga donesite/pošaljite u našu centralu u Jurišićevu 3. Zadnji rok za primanje potpisa je 31. prosinac.