U utorak 16. travnja, u prostorima Matice hrvatske u Zagrebu, održan je okrugli stol na temu potrebe jačanja međureligijskog dijaloga unutar akademske zajednice, koji se odvio u sklopu projekta TandEM čiji je glavni nositelj UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Ovaj se projekt provodi u šest europskih zemalja (Italija, Španjolska, Malta, Grčka, Cipar i Hrvatska), a cilj mu je ojačati zajedništvo i suradnju između mladih državljana trećih zemalja i njihovih vršnjaka u izgradnji uključivog društva.

Uz komunikacijski i istraživački aspekt, jedna od bitnih odrednica projekta je i unapređenje međureligijskog dijaloga, kao i potrebe uvažavanja među pripadnicima različitih kultura.

Upravo to je i bila glavna odrednica navedenog okruglog stola organiziranog u suradnji s partnerom projekta Hrvatskim studijima u Zagrebu, čiji profesori su kroz svoja izlaganja predstavili filozofske, sociološke i teolške poglede na problematiku i mogućnosti unapređenja dijaloga među pripadnicima različitih religijskih i kulturoloških skupina.

Svojim izlaganjem o vedskoj kulturi i pojmu Sat Sanathan Darme, Mahamandaleshwar Swami Vivekpuri, predsjednik Hinduističke vjerske zajednice Hrvatske, obogatio je skup i zainteresirao prisutne za nove spoznaje, te mogućnosti ostvarenja razumijevanja različitosti i kroz ovo učenje.

Kako je ovaj projekt prije svega usmjeren ka studentskoj i mlađoj populaciji svoje priče o iskustvu studiranja i života u Hrvatskoj ispričali su bivši i sadašnji studenti iz Irana i Sirije, te pokrenuli zanimljivu raspravu, u kojoj su sudjelovali i prisutni hrvatski studenti, a čije poruke o primarnoj potrebi međusobnog uvažavanja i razumijevanja će zacijelo biti prenesene dalje kroz teorijske i praktične sfere života.

Igor Aničić, Media and Communications, IOM Zagreb - Croatia

IMG 6960 IMG 6972 IMG 7071