Trenutna pandemija izazvala je među ljudima pojačani strah, paniku, nesigurnost, anksioznost i stres. Zbog propisanih mjera došlo je do još većeg udaljavanja čovjeka od čovjeka pa su navedeni problemi postali još naglašeniji. U toj situaciji možemo reći da nam je  joga izuzetno važna za očuvanje fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja, a i da nastavimo sa našim najvažnijim zadatkom - duhovnim napretkom.

Ovom serijom kratkih i jednostavnih savjeta pokušat ćemo se osvrnuti na one joga vježbe i tehnike koje će nam pomoći u savladavanju trenutne situacije.

Manjak sna, tjeskoba (anksioznost), loša prehrana, nedostatak kretanja, tuga, strah, nesigurnost, sve su to čimbenici koji oslabljuju imunitet i smanjuju kvalitetu života. Ovdje ćemo se osvrnuti na te probleme i predložiti načine kako kroz jogu biti zdravija, veselija i ispunjenija osoba te kako ponovno doći u kontakt sa samim sobom, sa našim jastvom.

O pranju ruku i ne diranju očiju, usta i nosa slušamo stalno, ali to nije dovoljno. Jogiji su znali da je jedna od važnih stvari održavanje i higijena sluznice usta i nosa. Tehnika koja nam može uvelike pomoći u sezoni prehlada, gripa i alergija je Đala Neti, ispiranje nosa i ždrijela toplom slanom vodom.

Đala Neti (jedna od 6 Hatha Joga Krija) je tehnika čišćenja nosa uz pomoć tople, slane vode. Koristi se za duhovno i fizičko zdravlje. Đala neti preventivno djeluje protiv upale sinusa, uha, grla i nosa. Svakodnevno izvođenje ove krije preventivno višestruko umanjuje opasnost od prehlada i alergija. Uklanja nečistoću, bakterije i viruse iz gornjih dišnih puteva i stoga je u ovo vrijeme pandemije posebno važna. Osim toga, pomoći će i u raznim drugim problemima jer stimulira i osvježava oči, djeluje protiv glavobolje i migrene, pospješuje koncentraciju i pamćenje te otklanja psihičku napetost.

Tehnika:

Za izvođenje Đala Netija treba vam posebna posuda za vodu – Lota koju možete nabaviti u joga centrima i ljekarnama.

DSC08537 1 

Lotu napunite toplom vodom (otprilike 38 °C). Veličina lote je cca 500 ml i na tu količinu vode umiješa se ravna žličica soli. Nagnite se i umetnite produžetak posude u lijevu nosnicu i polako nagnite glavu udesno (vidi sliku).

 IMG 9888

Držite usta lagano otvorena i polako dišite kroz njih. Voda bi trebala početi ulaziti u lijevu nosnicu i izlaziti kroz desnu. Pustite da voda slobodno teče (pola lote na svaku nosnicu ili cijela lota na svaku nosnicu) i onda ponovite postupak sa drugom nosnicom. Ako vam voda ne prolazi u drugu nosnicu lagano korigirajte nagib glave. Nakon Đala Netija trebate obavezno „osušiti“ nos, nikako puhanjem u maramicu već sa Kapal Bhati pranajamom (pročišćavanje čeonih sinusa) - nagnite tijelo unaprijed, udahnete na usta i više puta snažno i kratko izdišite kroz nos sa obje nosnice istovremeno. Ova pranajama suši nos te osvježuje i podiže energiju. Čisti čeone sinuse, djeluje umirujuće i protiv stresa.

Napomena: Đala Neti izvodite najbolje ujutro, nikako prije spavanja.

Sa Đala Netijem ćemo sigurnije prebroditi sezonu prehlada i alergija, a na taj način ćemo se i bolje zaštititi od COVID-a 19

Vježbajte sa nama do sljedećeg nastavka kada ćemo govoriti o JOGA NIDRI – jogijskoj antistresnoj tehnici opuštanja

Swami Vivek Puri

Joga u svakodnevnom životu