Kao što smo rekli u prošlom tekstu, manjak sna, anksioznost, stres, strah, nesigurnost, sve su to ćimbenici koji oslabljuju imunitet i smanjuju kvalitetu života. Danas će biti riječi o Joga Nidri koja blagotvorno djeluje baš na te probleme.

Joga nidra ili svjesno spavanje, potpuna relaksacija, nema nikakve veze sa hipnozom ili autohipnozom. To je tehnika u kojoj ostajemo potpuno svjesni i mogu je vježbati svi, od djece do seniora, može se lako uključiti u svakodnevni život i svima nam je bliska. Sjetite se kad ste popodne prilegli i u svega nekoliko minuta uspjeli se duboko opustiti, tako da ste imali osjećaj kao da ste spavali satima. To je osnova prvog stupnja ove tehnike - uspjeti se u nekoliko minuta potpuno opustiti i otkloniti napetost mišića uzrokovanu stresom. Stres je i najčešći uzrok rušenja našeg imuniteta koji nam je u sadašnjem trenutku COVID 19 zaraze izuzetno važan.

 Joga u svakodnevnom životu JOGA NIDRA

Ponekad kad legnemo imamo osjećaj kao da nam čitavo tijelo podrhtava, pulsira u ritmu srca. To  je napetost uzrokovana stresom. Kad uđemo u duboko stanje opuštenosti, to nestaje istog momenta. Joga Nidra je jogijski način spavanja u kojem se voljno (svjesno) prebacujemo iz stanja vrlo aktivnog simpatikusa (reakcija borba-bijeg) na stanje u kojem je aktivan parasimpatikus (reakcija probava i relaksacija). Joga Nidrom postižemo duboku relaksaciju čitavog tijela, smirivanje našeg toka misli i uravnoteženje naših emocija te na taj način otklanjamo čitav niz psihosomatskih bolesti.

 Tehnika:

Legnite na leđa (Anandasan) noge i ruke su blago razdvojene, dlanovi okrenuti prema stropu kako bi imali otvoreni grudni koš te mogli potpunije disati. Možete se pokriti kako se ne bi pothladili.

Jedanput - dvaput malo dublje udahnite i polako izdahnite (kroz nos) te osjetite kako napetost napušta vaše tijelo. Osjetite težinu svoga tijela, kontakt tijela sa podlogom. Polako u mislima (bez pomicanja) prođite cijelo tijelo od nožnih prstiju do vrha glave i od vrha glave do nožnih prstiju. Ovo je isključivo mentalna vježba i nema nikakve potrebe za fizičkim pokretima. Kako prolazite svoje tijelo u mislima opuštate dio po dio. Probajte osjetiti svaki dio svog tijela kako postaje opušten i lagan.

Kada ste opustili cijelo tijelo usmjerite pažnju na svoje disanje. Samo budite svjesni udisaja i izdisaja, probajte osjetiti kako vam se kod udisaja trbuh povećava, a sa izdisajem smanjuje. Nemojte djelovati na promjenu ritma disanja. Ovo osvještavanje i opuštanje tijela te svjesnost o dahu i „trbušno disanje“ (disanje dijafragmom) smiruje živčani sustav, uravnotežuje lijevu i desnu polovicu mozga, smiruje uzburkane emocije te dovodi do otklanjanja stresa i nesanice. Nekoliko minuta promatrajte svoje disanje, usklađenost disanja i tijela – širenja i skupljanja tijela.  Osjetite kako sa svakim izdisajem napetost napušta vaše tijelo, a sa udisajem svježa energija (prana) ispunjava vaše tijelo.

Joga u svakodnevnom životu JOGA NIDRA 1

Na početku i na kraju Joga Nidre možete ponoviti Šankalpu, vašu odluku, želju, cilj koja treba biti pozitivna, kratka, potpuno razumljiva, izrečena u sadašnjosti. Kada ste formulirali Šankalpu tri puta je ponovite u sebi i budite sigurni da će se ostvariti. Na taj način možemo otkloniti loše navike, a prihvatiti dobre navike i pridonijeti poboljšavanju zdravlja.

Nakon otprilike petnaestak minuta polako ponovno postanite svjesni čitavog tijela. Svjesni položaja tijela u prostoru i svjesni da ne spavate već vježbate Joga Nidru. Par puta malo dublje udahnite i izdahnite, pomaknite polako prste na rukama i nogama. Nakon toga sa udisajem stavite ruke iznad glave i protegnite se, a sa izdisajem opustite. Protrljajte dlanove i tople dlanove prislonite na oči, zagrijte lice i polako otvorite oči. Time je Joga Nidra gotova. Polako sjednite. 30 do 45 minuta Joga Nidre ima vrijednost kao više sati spavanja.

Ovo je samo mali dio tehnike Joga Nidre iz Sustava „Joga u svakodnevnom životu“ koji vam može donijeti velike koristi.

Poznato nam je da su brojna rješenja problema u znanosti i velika umjetnička nadahnuća došla baš iz tog spoja  između sna i budnog stanja. Stanje između nesvjesnog, podsvjesnog i svjesnog, a to je stanje prvog dijela vježbe Joga Nidre.

Poklonite si petnaestak minuta dnevno i iskusit ćete trenutno dobrobiti koje donosi Joga Nidra. Bolje fizičko, mentalno, emocionalno i duhovno zdravlje, bolje pamćenje, kreativnost i bolje rješavanje problema. Bolje ćemo se nositi sa problemima koje nam donosi život i osnažiti imunitet koji će nas štititi i od korone.

Vježbajte sa nama do sljedećeg nastavka kada ćemo govoriti o utjecaju prehrane i začina na imunitet.

Swami Vivek Puri

Joga u svakodnevnom životu