Nadamo se da redovno vježbate Đala Neti i Joga Nidru iz prethodna dva članka, a danas ćemo...kuhati.

 Možda vam to na prvi pogled ne zvuči kao dio joge, ali joga je znanost o tijelu, umu i duhu, jednostavno način življenja. Prehrana i priprema hrane su prilično važan dio našeg života, stoga u velikoj mjeri određuju i ostale segmente pa tako postoji vrlo jasno jogijsko poimanje i stav o prehrani i o pripremanju hrane, s kojima se također valja pozabaviti.

Uspoređujemo li različite kulture odmah možemo primijetiti da je odnos prema hrani, kuhanju i jedenju sličan i povezan istim načelima. Stoga, kada govorimo o načelima jogijske prehrane trebamo razumjeti da iste korijene i velike sličnosti nalazimo i u tradiciji naših baka i nonica i u tradiciji baka iz radžastanske pustinje. Sigurno se možete sjetiti bakinog neupitnog pravila da se treba pojesti sve što je na tanjuru, da se ne uzima s tuđeg tanjura, da se kruh ne baca. Sve je to dio i jogijskog odnosa prema hrani, poštivanja onog što kreira našu energiju, zdravlje, raspoloženje i budućnost.

Kako hranu ponovno učiniti izvorom zdravlja i imuniteta a ne uzrokom razbolijevanja? Jednostavno. Pripremajte raznoliku, zdravu, ekološki uzgojenu hranu, upotrebljavajte začine i začinsko bilje i kuhajte dobro raspoloženi. Zašto se kaže da niti jedno jelo ne može zamijeniti majčina jela? Razlog je upravo taj, majka uvijek kuha sa ljubavlju za svoju djecu i glavni sastojak toga jela je dobra energija kuharice.  Znate i sami kada pojedete nešto u lošoj atmosferi, skuhano u nervozi, kaže se „palo mi je kao kamen na želudac“. Kuhajte s ljubavlju za one kojima kuhate, ne slušajte vijesti dok kuhate, ne tipkajte po mobitelu, tada će obrok biti izvor zdravlja.

Prema jogi, vegetarijanska ili veganska prehrana je osnovni savjet, iz etičkog razloga ali i kao osnova dobrog zdravlja. Sada, ako jedete meso, nemojte odmah odustati. Sigurno možete uvesti, na primjer, jedan bezmesni dan u tjednu, dan zdrave hrane. U svijetu je već dulje poznata ta inicijativa i naziva se „zeleni ponedjeljak“. Tako ćete svojem tijelu dati barem jedan dan odmora od mesa i hormona, antibiotika, loše probave i svih otrova koje ponekad konzumiramo.

U jogi hranu dijelimo na tri kvalitete, satvična hrana je ona koja nam daje energiju, lakoću i svježinu misli. Rađas hrana predstavlja aktivnost i nemir (jako začinjena hrana) i tamas, najlošija kvaliteta , ona nam daje tromost, lijenost i težinu. Sva prerađena hrana, hrana koja dugo stoji i meso su tamastične kvalitete pa ih treba izbjegavati i što je više moguće jesti svježu hranu iz ekološkog uzgoja.

Začini – začini i začinsko bilje su ujedno i ljekovite biljke koje često uzimamo za poboljšanje imuniteta u obliku kapi, tableta ili raznih pripravaka. Osim prevencije, služe i za liječenje i ublažavanje raznih simptoma bolesti. Začinima bi mogli posvetiti stranice i stranice teksta, no ovdje ćemo krenuti praktično, sa nekoliko začina koja svi poznajemo i koristimo, a u vrijeme epidemije COVID 19 će nam svakako koristiti.

đumbir 

1. recept: Timijan (majčina dušica)

Timijan ili majčina dušica je oduvijek poznat po blagotvornom djelovanju na pluća, pomaže kod astme, poteškoća sa disanjem i kašlja, a ujedno i smiruje živce. Sva jela će obogatiti okusom, a blagotvoran je i za probavu.

Neka vam postane običaj da navečer popijete pijte čaj od timijana koji ste lagano zasladili medom i dodali limuna. Ako vam paše, u čaj stavite sok od đumbira. Sok od đumbira napravite tako da naribate svježi đumbir, stavite ga u šaku i iscijedite sok. Timijan možete dodati uz sok od đumbira i u limunadu.

Ako ne volite čajeve, koristite svježi ili sušeni timijan kad kuhate šalšu i juhu od rajčice ili kao dodatak grah salati, krumpir salati ili bilo kojoj drugoj salati ili varivu.

timijan 

2. recept Domaći pesto

Bosiljak je dobar za probleme s plućima, pomaže kod angine i migrene, umiruje živce, uklanja nemir, tmurne misli i nesanicu. Tržnice su još uvijek bogate bosiljkom, a možete ga uzgojiti i sami u teglici na prozoru. O češnjaku ne treba posebno pričati i njegovom antibakterijskom i antivirusnom djelovanju. Domaći pesto je vrlo jednostavan. Usitnite u mikseru svežanj lišća bosiljka sa morskom soli, maslinovim uljem, par režnjeva češnjaka i šakom prženih badema ili pinjola. U umak možete dodati naribani tvrdi sir. Sa integralnim špagetima čini brz i zdrav obrok, a  možete ga kombinirati i sa drugim jelima.

Joga u svakodnevnom životu pesto 

Zanimljiva varijanta je pesto od oraha i peršina, radi se na isti način. Peršin oslobađa nakupljenu vodu u tijelu i odličan je izvor c vitamina, a orasi obiluju zdravim masnoćama za naše tijelo.

bosiljak

Jednostavno i lagano, bez puno truda i znanja, hrana je izvor energije i zdravlja. Kuhajte za sebe i svoje bližnje, zaboravite gotovu prerađenu hranu. Za dobar obrok dovoljno vam je ponekad svega 20 minuta.

Dobra probava je važan preduvjet dobrog imuniteta i zdravlja, a u tome nam opet, pomaže joga. Postoje vježbe kao što je agnisar krija kojom poboljšavate probavu. Ovoga puta jednostavnija tehnika: nakon obroka kleknite na pod i sjednite na stopala. Ruke blago položite na bedra. Ostanite u položaju nekoliko minuta ili koliko vam je ugodno. Taj se položaj (asana) u jogi zove VAĐRASANA.

vajrasana Yoga in Daily Life 

U sljedećem nastavku ćemo se pozabaviti više asanama, vježbama za bolji imunitet.

 Sadhvi Anand Puri

 Joga u svakodnevnom životu