1aZagreb, veljača 2006. - Stotinjak prosvjetnih djelatnika iz cijele Hrvatske uspješno je završilo trogodišnji program "Obuka prosvjetnih djelatnika za primjenu vježbi iz sustava 'Joga u svakodnevnom životu? u dodatnim obrazovnim programima". Riječ je o programu kojeg je financiralo Ministarstvo znanosti, prosvjete i športa RH, a sredstva su dobivena na javnom natječaju kojeg je 2002. godine objavio Vladin ured za nevladine udruge. provodili su ga posebno educirani instruktori "Joge u svakodnevnom životu".

U program, koji je izazvao priličnu raspravu u hrvatskoj 2ajavnosti, uključilo se oko 220 prosvjetara različitih profila, a obuka se provodila u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Puli pod stručnim vodstvom instruktora sa međunarodnim certifikatom "Joge u svakodnevnom životu" .

"Kroz ukupno 16 modula hrvatski su nastavnici i profesori prošli detaljnu obuku iz 5 stupnjeva jednog od najpoznatijih sustava joge u svijetu -"Joge u svakodnevnom životu", upoznali se s najnovijim istraživanjima o fizičkom, mentalnom, socijalnom i ekološkom zdravlju, disanju i njegovoj ulozi u procesima ozdravljenja, koncentracije, učenja i pamćenja. Stotinjak

3a

sudionika programa, koji su pristupili završnom ispitu i uspješno ga položili, stekli su kvalifikacije i
uvjete da u okviru svoje obrazovne ustanove samostalno koriste vježbe iz međunarodno priznatog sustava "Joga u svakodnevnom životu". - rekao je voditelj najvećeg dijela programa, instruktor "Joge u svakodnevnom životu" i predsjednik uduge, Tino Pavlin.

Osim praktičnog dijela projekta, kontinuirano je provođena i evaluacija programa, kao sredstvo kontrole kvalitete provedbe programa i izvještavanja donatora o napretku projekta.

"Ispitivali smo zadovoljstvo polaznika stručnošću i znanjem voditelja, načinom vođenja tečaja, organizacijom, te u kolikoj mjeri smatraju da su sadržaji za njih relevantni. Na skali od 1 do 5, ocjene su bile u prosjeku 4,9. Primjerice, neki su polaznici naglasili kako su vježbe doprinijele boljoj fizičkoj kondiciji, smanjile hipertenziju, napetost u mišićima kralježnice, većina ih se osjeća odmorenije i opuštenije, a vježbe su im pomogle i da se lakše nose sa stresom. Zanimljivo je da je polovica polaznika programa već isprobala neke vježbe u radu s djecom: bila su smirenija, koncentriranija, manje napeta. Većina ih je željela nastaviti s ovim programom, pa su inicirali regionalne susrete na mjesečnoj bazi kako bi izmjenjivali iskustva i usavršavali stečeno znanje" - istaknula je koordinatorica programa prof Vedrana Josipović.

Program su uspješno završili nastavnici razredne nastave, tjelesne i zdravstvene kulture, odgajatelji, defektolozi, psiholozi, pedagozi, medicinske sestre, i profesori primjerice hrvatskog, matematike, etike, likovne kulture, zemljopisa, biologije, a završetak programa obilježili su prosvjetni djelatnici i voditelji iz cijele Hrvatske svečanim skupom i dodjelom diploma u prostorijama udruge "Joga u svakodnevnom životu" u Zagrebu, Jurišićeva 3.

Inače, međunarodna udruga "Joga u svakodnevnom životu" prema istim kriterijima prati provedbu programa u Češkoj i Slovačkoj i zadužena je za facilitaciju međunarodne razmjene iskustava i učenja tijekom provedbe programa.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju! 
Koordinatorica programa Vedrana Josipović, prof. 098 1759 101 
Voditelj programa i predsjednik Udruge Tino Pavlin 091 505 2255