DARŠAN

Paramhans Svami Mahešvarananda, Strilky Ašram

 

…bharama đal me phase he, Prabhu vega sudhi lena…

Itna to karana Guruđi, daršana đaldi dena,

itna to karana dajalu, daršana đaldi dena…

 

„Gospode, Gurudev, budi milostiv barem toliko da mi ubrzo ponovno podariš daršan. Bharama đal me phase heJa sam uhvaćen u mrežu sumnji i kompleksa. Gospode, pobrini se za mene, brzo! Budi milostiv i daj mi daršan, ponovo i ponovo.“

Koliko puta imamo daršan, toliko koristi imamo. Ako postoji bilo kakva prilika da imamo daršan, ne bismo je trebali propustiti, trebali bismo iskoristiti priliku i imati daršan.

Kroz daršan mnogi, mnogi grijesi bivaju uklonjeni…to nazivamo spoznaja Boga, viđenje Boga. Ne kažemo da želimo diskutirati s Bogom, niti kažemo da želimo otići u kavanu s Bogom, ili na večeru, ne – želimo vidjeti Boga. Zbog toga što je samo viđenje dovoljno.

Kada se gledate oči u oči, nešto teče prema unutra i prema van. Oči su tako bitan organ da se dvoje sjedinjuje kroz njih. Atma gleda očima. Vaša Atma, vaše pravo Jastvo gleda putem očiju. A kada Gurudev ili svetac pogledaju na nas… to je pljusak blagoslova, to je poput kiše blagoslova, kiše Amrita.

Zbog toga je Holy Guruđi rekao u jednome bhađanu – Prakaš punđ amrit ke sagar, Sri Dipa Hari mahadani he. Prakaš punđprakaš je svjetlost, punđ je poput snopa (svežnja) ili poput sunca, izvora svjetla… Prakaš punđ amrit ke sagar – i ocean nektara...Sri Dipa Hari mahadani he – Mahaprabhuđi je najveći davaoc.

Tako, kada svetac, Gurudev gleda u vas, ta energija prodire skroz u vas. Čovjek u srcu može osjetiti pročišćenje. U svakoj se stanici krvi budi energija. To znači da se prolazi kroz proces pročišćavanja, i od tada je uvijek iznova prisutna čežnja da se ima daršan.

Bharam đal je jako velika mreža zbunjenosti i sumnji… zato – Daršan!

Zašto imamo slike kod kuće? Da možemo vidjeti, imati daršan. Imate sliku svoga oca, majke, bake, djeda… kad pogledate u njih vi ste sretni.

Daršan je to što vam daje, što prenosi sreću, odnos. Zato, s kakvim osjećajem gledate, taj se osjećaj budi u vama. Ili kakav predmet gledate, takva se vrsta osjećaja budi. Kada vidite djeda ili baku, kakvi se osjećaji bude? I kada vidite svojeg sina ili kćer, kakvi se osjećaji bude? Tako, vaša Atma zna koji odnos imate, i zna da želi doći sve bliže i bliže.

Daršan. Daršan je najveći prašad. Aširvaad, blagoslov je prašad. Putem daršana se mnogi grijesi mogu ukloniti, i mnogo se toga može ukloniti iz vaše sudbine. Sve dok imate daršan, negativna energija ne može napasti i neprekidno teče nektar, ambrozija blagoslova. Stoga, da li imate daršan živućeg učitelja ili imate daršan učitelja koji je preminuo… tu je energija, i ona teče.