PURNIMA – PUN MJESEC

Beč 7.lipnja 2009.

 

Danas je Purnima, dan punog mjeseca. To znači potpunost. Mantra koju svi znate je

 

OM PŪRNAMADAH PŪRNAMIDAM

PŪRNAT PŪRNAMUDAĆJATE

PŪRNASJA PŪRNAMĀDĀJA

PŪRNAMEVĀVAŠIŠJATE

               

Brahman, Bog, Najviši je potpun. Što god dolazi od Njega, božanska kreacija, također je potpuna. I ako uzmete nešto od potpunosti, ona ipak ostaje potpuna. To znači da je ne možete umanjiti.

                Tako je Purna, potpunost, cilj našeg života. Realizirati potpunost, postati jedno s Purnom. Ta Purna, Ananda Svarupa je blaženstvo. Ta Purna je Satja Svarupa. Rupa znači oblik, božanski - bez oblika (nirguna) i saguna (uobličen). Satja Svarupa je taj Brahman, Ananda Svarupa je taj Brahman. I ta Purna se također izražava u obliku zvuka, vibracije koja je iznad svega. To se zove Šabda Svarupa ili Nada Svarupa. U svakom aspektu, u nama i izvan nas, sve je Purna. Kada se naša svijest, naš intelekt i naše neznanje okrenu prema našem individualnom postojanju, onda nas odvoje od Purne. To stvara zapreku između nas i Purne. Čim izgubimo svjesnost o jedinstvu, tuga, razočaranje, bol i gubitak povjerenja ulaze u našu svijest. Ako se naša svijest spoji sa Purnom, jednotom, tada nema dualnosti, nema dva, tri, četiri, pet, nego samo jedno - nula. Ta nula je šunja, a šunja znači „ništa“. Purna je oblik nule, a ta „ništavnost“ znači da u stvarnosti nema problema. U stvarnosti nema boli, nema patnje, nema bijesa, mržnje, ljubomore. Sve su to mjehurići na vodi, a ti mjehurići su naši ograničeni, uskogrudni načini razmišljanja, uskogrudne percepcije da smo sebični, da smo sami i odvojeni.

Na dan Purnime, na primjer danas, Purna, božanska energija u obliku besmrtnosti, Amrita, teče prema našem planetu. Gospod Krišna kaže u Bhagavat Giti: kroz mjesečeve zrake ja ulazim u vegetaciju kao nektar. Tako je mjesečina vrlo važna za naše postojanje, za naš planet. Mjesečeve zrake su intenzivnije i jače od sunčevih zraka. To zračenje raste i smanjuje se. Naš se bioritam smanjuje ili raste prema mjesečini, ne samo u našem tijelu nego u cijeloj kreaciji i svim elementima. Post na dan punog mjeseca ne znači jedino to da trebate izbjegavati svoje obroke, nitko nema ništa protiv vaših obroka. Rečeno je da ako postite na ovaj dan, da će vaše tjelesne stanice biti sposobnije napuniti se prekrasnom energijom, nektarom koji teče s mjeseca. Naravno, iznimka je ako ste trudni ili imate zdravstvene probleme zbog kojih ne možete postiti ili morate jesti u nekom vremenskom razmaku. To je individualno, nije općenito. Post znači pročišćenje tijela od onog što u ajurvedi zovu ama. Postom možete pročistiti tijelo od ame, postom možete pročistiti tijelo od otrova, postom imunitet postaje snažniji i aktivniji u tijelu. Post nije samo duhovna stvar nego je vrlo zdrav za naše tijelo, um, svijest i dušu, što znači također i za našu karmu. Ahimsa nije rečena samo prema stvorenjima nego i prema biljkama. U Vedama je vrlo jasno rečeno da svaka biljka, vegetacija, također ima život. Uništavanje biljaka, ubijanje biljaka je također himsa – nasilje. Nemojte ih uništavati bez potrebe.