Trebali bi znati da smo mi sami uzrok svojih problema, jer kada okrivljujemo nekog drugog za njih, tada sebi uzrokujemo dvostruki problem. Ukoliko ga prihvatimo i priznamo, problem je riješen. Ako ništa drugo neće se dalje razvijati. Zato, prihvatimo iznutra da smo si sami krivi.

Najbolje je razriješiti probleme u životu. Postoji dodatno vodstvo i potpora u našu korist, i koja će uvijek biti u našu korist, ali za to trebamo raditi. Jedno od njih je mantra OM Sri Ganešaja Namaha“ Tu mantru bi trebali izgovoriti ujutro kada se probudimo i otvorimo oči,  prije nego što ustanemo iz kreveta. Pokušajte to učiniti svaki dan i vidjeti ćete rezultate. Ovo bi trebao biti dio našeg rituala buđenja.

Koje je značenje te mantre?

Om je univerzum, zvuk univerzuma, rezonanca cijelog univerzuma – svih elemenata, zvijezda, planeta, vidljivih i nevidljivih elemenata. Ništa nije više od Oma.

Sri  znači  bogatstvo - materijalno i duhovno bogatstvo. Sri također znači ljepotu, sklad i uspjeh.

Gan označava sve duhovne elemente, sve pomoćnike Šive i sve inkarnacije.

Išvara je Bog, Svevišnji – nema ničeg višeg od toga.

Najbolje bi bilo imati sliku Ganeša u spavaćoj sobi tako da je to prvo što vidite kada otvorite oči.

Nakon što izgovorite „Om Sri Ganešaja Namaha“, izgovorite svoju gurumantru i još jednu lijepu mantru - „Matri Devo Bhava".

Matri je majka; Božanska majka, Majka Zemlja. Tom mantrom kažete: „Majko, dozvoli mi da stanem na tebe, oprosti mi i dopusti mi. Majko, vodi me na dobra mjesta i uravnoteži moje korake. Majko, neka uvijek hodam u smjeru tvojih učenja, zaštiti me.

I onda odete u kupaonicu i dotaknete vodu. Da li znate što znači element vode? Jeste li ikada rekli: „Bože, hvala ti“ kada ste dotaknuli vodu? Kada se tuširate, možete ponavljati svoju mantru, kao da radite abišeku, a možete ponavljati i Maha Mritjunđaja Mantru.

To su stvari koje pomažu ljudskoj psihi da prihvati. Tada će se problemi automatski rješavati. Samo ove dvije ili tri stvari će vam olakšati život i učiniti ga lijepim, ugodnim i oslobođenim straha. Ovo nas štiti od pogrešnih djela.

S takvim osjećajem, kada god napuštate svoj dom, opet ponovite Maha Mrityunđaja Mantru.

A kakav način razmišljanja bi trebali imati dok se nalazite izvan svoje kuće? Rišiji su nam dali prekrasnu mantru:

SARVE BHAVANTU SUKHINAḤ

SARVE SANTU NIRĀMAJĀḤ

SARVE BHADRĀṆI PAŚJANTU

MĀ KAŚĆID DUḤKHABHĀG BHAVET

Ona znači da svi trebaju biti sretni.

Kakvo prekrasno razmišljanje. Ako to zaželite, kako možete nekom istovremeno željeti nesreću? Kada tako razmišljate nikoga ne možete unesrećiti. Ako to i napravite, onda  je to protivno vašim principima.

Kada se krećete u svijetu s takvim osjećajima i razmišljanjima, tada imate prekrasno zračenje.

To je duhovni zakon, duhovno vodstvo, i ukoliko ostanete u okvirima toga moći ćete živjeti sretno i opušteno, a mnogi problemi će nestati.

Sri Ganeshji in Jadan 1