Sedmi po redu puni mjesec u godini slavi se kao Guru Purnima. To je početak duhovne godine, dan kada počinje nova godina znanja. Guru Purnima je Dan Gurua, najvišeg principa na svijetu. To je slavlje mudrosti i znanja.

1U4A1685 Rijeka 25 3 2017 1

Gu = mrak, neznanje i patnja, ru = svjetlost, znanje i blaženstvo. Trenutak kada nestaje tama i pojavljuje se svjetlo.  Svi mi većinom živimo u tami. Ponekad se u našem umu pojavi iskra koja osvijetli tamu. Guru Purnima je dan kada je prva zraka sunca dosegla Zemlju i život je počeo. Svjetlost je otklonila tamu. Na dan Guru Purnime možete vidjeti kako sunce zalazi na zapadu, a istovremeno se na istoku podiže pun mjesec. Božanski princip Guru Tattve otklanja tamu i osvjetljava sve. Guru Purnima je festival Svjetlosti i svi svjetski festivali povezani sa svjetlošću proizlaze iz Guru Purnime.  Ta Svjetlost, taj plamen je Parabrahma, Svevišnji. Bez te Svjetlosti tama neznanja ne može biti uklonjena. Danas se molimo našim Učiteljima. Bez njihovog blagoslova oslobođenje nije moguće.

Na dan Guru Purnime bhakte dolaze Učitelju noseći darove. Bhakta Učitelju nudi sve što je dobio tijekom cijele godine, sve duhovne plodove.  Poput zemljoradnika koji ubire urod i nosi ga kući, bhakta pokazuje plodove za koje je dobio sjeme na prethodnoj Guru Purnimi. Sav radostan on polaže plodove pred Učiteljeva stopala. Ali neki su došli praznih ruku. Nažalost, njihovo sjeme nije naraslo. Zaboravili su ga zalijevati ili su sjeme napali insekti. Izvoli Karma Bhumi, polje na kojem moraš raditi i uzgajati svoje sjeme. Danas za tebe počinje nova Sadhana i isto sjeme će ponovo biti posijano u tvoje srce kako bi mogao pokušati iznova.

 Guru Purnima je također dan kada se sjećamo velikog sveca i mudraca Ved Vyase za kojeg kažu da je napisao Vede. Danas slavimo njegov rođendan. Gadi (sveto prijestolje) Učitelja poznato je kao Vyas Gadi. Onaj tko sjedi na tom mjestu je Vyas Gadi. Njemu se pristupa sa najdubljim poštovanjem, divljenjem i obožavanjem jer sjedi na mjestu Maharishija Vyase.  On je bio veliki, ostvareni svetac trikaldharshi (poznavatelj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti). Poznavao je cijeli svemir. Bio je jedan i jedini, a u isto vrijeme poznavao je sve. On je predstavnik  Sanatan Dharme. To je  Adi Anadi Dharma (vječna religija). Tvorac svih religija je čovjek - osim Adi Anadi Dharme. To je istinska i vječna dharma.

 Trebali biste biti poput plamena na ovom svijetu tako da, tko god dođe k vama, od vas dobije svjetlost. Pustite Rijeku Ljubavi da teče. Kada vi dođete nekamo, s vama će doći svjetlost i ljubav. Obgrlite svojom milošću nesretne i one koji šutke trpe. Darujte im svoj blagoslov. U nama prebiva onaj tko blagoslivlja, koji je milostv. Budite milostivi prema sebi i svima drugima. Nemojte razmišljati negativno, nemojte govoriti negativno. Mislite i govorite pozitivno o svima, to je vaša milost. Bog ni o kome ne govori negativno jer njegova je priroda čista božanska milost. No iz vas često izlazi samo smeće. Gurudev prebiva u vama, ali spava. Donesite mi svoju svijeću, ja ću je dotaknuti i upaliti. Ali u vašoj svijeći je puno prašine i fitilj je vlažan. Što je ta prašina? Mržnja, ljubomora, ljutnja. Ponekad um postane toliko negativan da se pretvori u neprijatelja samome sebi. Ako ništa drugo, budite dobri barem prema samima sebi. Izbacite sve negativne misli i sumnje iz svog uma. Samo vi sami možete pomoći sebi, nitko drugi vam ne može pomoći. Pročistite se. Duhovnost znači čistoću. Usredotočite se na zvuk svoje Mantre i ne dozvolite više negativnim vibracijama da uđu u vaš um.

Razmislite sada što ste sve radili tijekom cijele godine, koliko ste vježbali, koliko dobrih djela ste učinili, koliko puta ste bili ljutiti, lijeni i ljubomorni. Donesite danas odluku i izbrojite svoje bijele i crne mrlje. Ponudite i jedne i druge Gurudevu. Donesite novu Sankalpu (namjeru) da ćete od danas nadalje bolje raditi Sadhanu, da više neće biti ljutiti, ljubomorni ili pohlepni. Voljet ćete sve. Ako želite biti sretni, radite tako. U protivnom nećete biti sretni. Rodili ste se sretni, ali umrijet ćete nesretni. Ako želite imati sretan kraj, očistite svoju svijest. Samo vi to možete učiniti, nitko drugi. Danas imate priliku za to - početak nove godine.

 Molim se Sri Alakhpuriđiju, Sri Devpuriđiju, Mahaprabhuđiju i Holy Guruđiju da vam podare svoj božanski blagoslov, da vas blagoslove zdravljem, dugim životom i duhovnim razvojem, da vode svaki vaš korak, svaku vašu misao, djelo i riječ prema Božanskom, da u vaš Buddhi i um uđu samo čiste, pozitivne i duhovne misli. Molim isto za sva stvorenja i čovječanstvo, također. Želim vam vrlo dug život i da uživate u Satsanzima u svojoj duhovnoj obitelji. Blagoslivljam vas. Neka Svjetlost dopre do vas gdje god bili. Molim našeg dragog Satgurudeva, Svjetlost svih Svjetlosti, Svayambhua za cijelo čovječanstvo i cijelu kreaciju. Njegov otkucaj srca je rezonancija cijelog svemira, cijele kreacije. Slušajte otkucaje njegovog srca. Molim sve svece i svete inkarnacije da vas blagoslove svjetlošću, ljubavlju i mudrošću.