5446 1540437342942991 4460963816531848609 n

Uvijek govorimo o prašadu, ali znamo li što je prašad? Prašad je vrlo čist i duhovan. Njegova je energija božanska, čak i prilikom samog izgovaranja riječi “prašad” ta božanska energija djeluje. Kada nekome nešto dajete i pri tome kažete: “Ovo je prašad. Uzmi, molim te.”, samo kada izgovorite tu riječ njezina energija prelazi u to što dajete (bila to hrana ili nešto drugo). Kao prašad možete dati i tkaninu, šal, bilo što što dajemo sa pozitivnim mislima je prašad. Kada nešto nazovete prašadom, to postaje sveto. Kada svetac nešto dotakne i da vam, to je prašad. Prašad ne moraju biti kilogrami nečega, to može biti samo četvrtina jednog zrna riže. Nije bitna količina već kvaliteta. Kada dobijemo prašad i odmah ga pojedemo, on ulazi u naš mozak. Što to znači? Satvična energija, pozitivne i duhovne misli ulaze u naš mozak.

Za učenike je vrlo važno da uzmu prašad kada odlaze od kuće. Prije nego što idete u školu, na fakultet, sveučilište, trebali biste otići do oltara gdje se nalazi prašad i uzeti možda samo badem ili dva ili nešto slatko, bilo što. Ako tako budete radili, bit ćete uspješni.

Voće je isto prašad. Kir (riža na mlijeku) kao prašad je od velikog značaja. Riža je jedna od najstarijih žitarica, bijele je boje i gotovo nikada ne trune. Riža je kraljica hrane. Zatim mlijeko. Mlijeko je čistoća, mlijeko je majka. Ona čije mlijeko pijete (koza, krava, bivolica, deva) je vaša majka. Ne ubijajte svoju majku. Ne jedite svoju majku. Sve te simbole sadrži kir.

Dakle, prašad je blagoslov, a blagoslov je prašad.

Svoju hranu biste trebali spravljati kao prašad. Nemojte jesti dok kuhate i žlicu koja je bila u vašim ustima vraćati u posudu. Ne, ne, ne… Mnogi ljudi miješaju hranu kuhačom, istom tom kuhačom kušaju hranu, nakon kušanja je vrate natrag u posudu i nastave njome miješati hranu. Bog tu hranu neće prihvatiti kao prašad. Trebali biste tako dobro znati kuhati da nemate potrebu kušati hranu - jer kuhate savršeno. No, ako ne znate tako dobro kuhati, što da radite? Uzmite malo hrane žlicom/kuhačom, istresite na dlan i tada je možete kušati. Nakon toga operite ruke. Recite Bogu: „Oprosti mi, ali želim znati je li dovoljno slano.“ Tada kuhate prašad. Kada kuhate u svojoj kuhinji, najbolje je pjevati mantre, lijepe pjesme, slušati lijepu, dobru muziku, imati dobre misli i cijelo vrijeme osjećati kako kuhate prašad za sve.

Svaka religija, svaka tradicija ima različite mantre ili molitve za obrok, ali u svakoj se nešto izgovara prije jela. Mi imamo mantru „Annapurne Sadhapurne…“ Anna je hrana, žitarice, sjemenke. Sjeme je život. Annapurna je Božanska Majka. Gospod Šiva nikad ne traži hranu, ali pred Annapurnom i Šiva traži bikšu (hranu). Kada imate blagoslov Božanske Majke onda uvijek imate sve.

Prašad je od velikog značaja. Prašad je božanski stoga je bitno da ga jedna osoba dijeli drugima i to u desni dlan. Trebali bismo poznavati tradiciju. Kada sjedimo i dobivamo prašad, svi bismo trebali čekati. Naposlijetku, kada svi dobiju prašad, kaže se: ”Hari Om. Uzmite prašad.” Ako je prašad nešto tekuće, poput kira, možete odmah jesti. Kada pojedete, operite ruke i usta.

Kada jedete prašad on će vam dati bolje pamćenje i oslobodit će vas strahova. Nakon što ste primili prašad možete ići bilo kamo. Nitko vam ne može ništa loše učiniti jer je u vama ta božanska energija, Bog, Gurudev ili kako god ga već zvali. Ako ste zaboravili uzeti prašad, samo putem recite: „Žao mi je. Žurio sam se. Mahaprabhuji, blagoslovi me svojim prašadom.“ To je dovoljno. Zatraži i blagoslov će odmah doći. Blagoslov je prašad.

Znate da u duhovnosti na čelo stavljamo tilak. To je kismet, tvoja sudbina, tvoja sreća, tvoja karma. Što znači to kada stavljamo ili dajemo tilak? Znači da dobivamo ili dajemo blagoslov, sreću. To otvara treće oko. Značenje tilaka je trojstvo: prošlost, sadašnjost i budućnost i  tri loke.

Ako nemate ništa, možete sami napraviti tilak (pomiješati boju sa malo vode) na svom dlanu. Tada nanesite tilak prstenjakom na sredinu čela između obrva. Prstenjak donosi tu sreću, on ima pravo dodirnuti sudbinu na vašem čelu. Nanosite tilak prstenjakom dodirujući svoje čelo, a poslije možete palcem također dotaknuti čelo i povući prema gore, prema liniji na kojoj počinje kosa. Ako tako činite, to je sreća, velika sreća. Na vjenčanju dobivate tilak, kralj na krunidbi također dobiva tilak – to se zove Raj Tilak.  

Sreću vam donosi nečiji blagoslov, kada netko položi ruku na vašu glavu – vaša majka, vaš otac, vaš stariji brat, vaša starija sestra, vaši susjedi… Svi oni imaju pravo dati vam blagoslov. A kada vam netko može dati blagoslov? Kada pognete glavu i kažete: „Pranam."Oni će vam tada reći: „Blagoslivljam te.“ Kada dijete ide u školu ili bilo kamo, majka će ga blagosloviti i reći: „Dijete moje, budi oprezno. Pazi kada prelaziš cestu. Idi u školu, nemoj nikamo skretati i vrati se sretno i zdravo.“ I otac će učiniti isto to. Ako majke i oca nema, vaši susjedi će se pobrinuti za vas. Svaka starija osoba ima pravo dati vam blagoslov. I taj blagoslov će biti učinkovit jer nije stvar u ruci položenoj na glavu već u moći blagoslova. I u crkvi dobivate blagoslov: „U ime Oca… itd.“    

Isto tako, što vidite kada dođete u crkvu? Uglavnom je na ulazu u crkvu kamena posuda sa svetom vodom. Uzimate tu vodu i pravite tilak. Odakle ovo dolazi? Kršćanstvo je samo nekoliko tisuća godina staro, to je sve. Ali sve to dolazi iz drevnih vremena. Agarbati, puđa, dipak…