Strilky ljetni seminar 2006
Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahešvarananda

Riječ Asan ima više značenja:

Asan znači vašu prostirku ili deku na kojoj vježbate. Asan također znači krevet u kojem spavate i može značiti vašu kuću u kojoj živite. Osim toga asan znači položaj u kojem se osjećate udobno. Ta riječ znači i sjedeći ili položaj za odmaranje svih stvorenja. Rečeno je da postoji 8.4 miliona stvorenja te stoga postoji i 8.4 milionaasana. Od toga, 84 su glavne asane, a zatim su tu mnoge varijante. Puno je asanauzeto iz prirodeOne predstavljaju način na koji se neko stvorenje odmara ili opušta. Na primjer, kada se mačka diže nakon dugog sjedenja, ona čini određene pokrete sa svojim leđima i mi to zovemo položaj mačke, bili asan ili marđari. U Sanskritu se ona zove manđari. Kada se nakon duge vožnje ili letenja avionom ustanete i protegnete, napravili ste asanu. Naše tijelo treba pokret. Zato su tu asane. Položaj za meditaciju se također zove asanAsan općenito znači udoban položaj ili pokret u kojem se vaše tijelo osjeća dobro.

Svaki pokret ima utjecaj na naše zglobove, živčani sistem, unutarnje organe, crijeva, cirkulaciju, mišiće i ligamente. Svaka asana ima određeni utjecaj. Toliko je puno organa u tijelu o kojima nismo ni svjesni. Oni su nam vrlo vjerni. Srce kuca još od kada smo bili u majčinoj utrobi i kucati će sve dok smo živi. Nikad se ne odmara, čak ni kad se mi odmaramo. Što činite za svog prijatelja ili slugu? Vaš čitav život ovisi o vašem srcu. Da li se ikada zahvalite svom srcu? To je samo jedan primjer. Postoji puno takvih organa u tijelu i svaki položaj, svaka asana ima vrlo konkretan i praktičan utjecaj na vaše tijelo.

Jedan problem kod vježbanja asana je višak kilograma. Pretjerana težina je uvijek opterećenje. Vaše je tijelo kao stijena, ne možete se pomaknuti. To je zbog vašeg pogrešnog načina jela. Ako želite uravnotežiti svoju težinu nemojte gladovati nekoliko dana jer to uopće nije dobro. Gladovanje treba biti polagan proces koji treba održavati dulje vrijeme. Umjesto toga, više mjeseci se pridržavajte dijete s voćem i povrćem, s niskim udjelom masnoća, bez slatkiša, žitarica ili mliječnih proizvoda. Na taj način će vaše tijelo imati vremena da ponovno promjeni svoju prirodu. Tijekom gladovanja trebate raditi i više asana i pranajame.

Vrlo je važno da svi instruktori joge shvate: Joga je za pojedinca nije općenita.

Asanepranajama i meditacija su vrlo osobne stvari. Na seminarima, u velikim grupama, samo podučavamo i učimo tehnike. Tada je do svake osobe da izabere one vježbe koje su dobre za njegovu/njenu konstituciju i kondiciju. Na taj smo način u mogućnosti da si pomognemo.

Kako izvoditi Sarvangasan

Ako podignete noge samo 5 cm od tla opterećujete svoju kralježnicu mnogim dodatnim kilogramima. Sarvangasan može pomoći, ali može također i ozlijediti. Možda 1000 ljudi neće ozlijediti svoju kralježnicu, ali od tih tisuću jedna se osoba može ozlijediti. Zato trebamo biti vrlo oprezni. Ne oponašajte i ne pretjerujte.

Kako izvoditi Sarvangasan na vrlo nježan i siguran način: legnite na leđa i spojite koljena. Vaša leđa i stopala ostaju na tlu. Polagano podignite koljena i približite ih tijelu. Tada, uz pomoć ruku malo podignite leđa sve dok vam koljena nisu iznad čela. Poduprite dlanovima križa tako da vaša težina ne optereti kralježnicu. Tada polagano ispružite noge. Kada se vraćate iz položaja, prvo savijte koljena, spustite ih na čelo i uz pomoć ruku polagano spustite križa na tlo, spustite stopala na tlo i na kraju ispružite jednu po jednu nogu.

Možete izvoditi Sarvangasan i kad imate povišeni krvni tlak. Sa asanama će se uravnotežiti povišeni tlak. Samo izbjegavajte brze pokrete gore-dolje od kojih vam se može vrtjeti u glavi.