Strilky ljetni seminar 2006
Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahešvarananda

Atma je besmrtna, vječna i uvijek blažena. Život je za slavljenje. Život na ovom planetu je sreća. Ono što čini vaš život jadnim je vaša greška, vaše krivo razmišljanje. Vi ste ti koji činite da se osjećate tužno, jadno i osamljeno. Kada spoznate Atmu, kada ne ovisite više o svom tijelu, tada više nikada nećete biti tužni. Svakoga dana ćete slaviti svoj život. Nedostaje praktično znanje. Čitate i čujete oAtmi, ali još uvijek nemate praktično iskustvo. Za to trebate razviti Atma Chintan: "Ja sam Atma". Kada se poistovjetite s Atmom sve na svijetu je lijepo i savršeno i vi ste najsretnija osoba na svijetu. Ali čim se nivo vaše svjesnosti spusti na vaše tijelo, dođe vezanost i sa njom tuga, ljubomora i razmišljanje o gubljenju i dobivanju ulazi u vaš um. Takve vrste razmišljanja povlače vašu svjesnost sve niže i niže i vi sve više patite.

Vi ste taj koji može podići svoju svjesnost i osloboditi je tuge. Vi ste taj koji sebe može osloboditi.

Ne krivite nikog drugog. Samo sebe. Samo sami sebe možete usrećiti. Kada razmišljate sretno, plesati ćete. Kada razmišljate tužno, plakati ćete dan i noć. Plakanje nije rješenje. Rješenje leži u vašem razmišljanju. Promijenite svoje razmišljanje, svoj unutarnji stav, promijenite svoj način života. Tada ćete se osjećati sretno i moći ćete mirno meditirati. Joga u svakodnevnom životu vam daje sve mogućnosti da živite sretan i zdrav život - vaše je razmišljanje to što vas čini nesretnima.

Možete vježbati dan i noć, ništa se neće promijeniti ako ne promijenite vaše razmišljanje.

Jednom je neki čovjek htio znati kako Krišna može biti sa svakom Gopi. Išao je od kolibe do kolibe i kucao na sva vrata. U svakoj kući od Gopi je bio Krišna radeći različite stvari - jeo je, pio, odmarao se, kuhao, u kupaonici, u dnevnoj sobi, u spavaćoj sobi. I svaka Gopi je bila sa njim i sretna. Samo je jedna Gopi bila ljubomorna. Kada je taj čovjek zakucao na njena vrata, našao ju je kako sjedi potpuno sama. Krišna nije bio tamo. On ju je pitao: "Gdje je Krišna?" Ona je zaplakala: "Ne znam." On je odgovorio: "Ali ja sam ga upravo sada vidio kod susjede." Ona je plakala: "Nemoj mi to govoriti. Čini se da je svugdje, ali ja nisam vidjela njegovo lice 20 dana. On me više ne voli." Kada imate takve vritije, onda ste usamljeni. Mučite sami sebe sa svojim načinom razmišljanja.

Mano Matra Đagata. Svijet je onakav kako mislite. Ako mislite da ste sretni, vi ste sretni. Ako mislite da ste nesretni, vi ste nesretni. Ako mislite da ste usamljeni, definitivno ćete biti usamljeni čak i ako vas okružuju stotine ljudi. Ovisi o vašem razmišljanju. Ne stvarajte priče u svom umu. Mislite mudro. Čovjek ste i imate razum, ali još uvijek niste mudri. Tražite korijenje vaših problema i tada tretirajte probleme. Problemi nisu samo na fizičkom nivou, oni su mnogo dublje, u vašoj psihi, na energetskom nivou, na astralnom nivou. Korijenje prodire skroz. Pokušavate liječiti fizičke probleme na fizičkom nivou ali ih još niste riješili na drugim nivoima. Samo vi možete riješiti svoje probleme, samo vi možete izliječiti sebe, nitko drugi.