Prije jedanaest godina Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 21. rujna Međunarodnim danom mira s preporukama svim duhovnim i vjerskim zajednicama, mirovnim skupinama i pojedincima da toga dana „usmjere svoju svjesnost na prestanak svih nasilnih sukoba diljem svijeta te da promiču miroljubivo ponašanje tijekom dvadeset i četiri sata – molitvom, meditacijom ili na neki drugi, primjeren način.“ Hrvatske udruge „Joge u svakodnevnom životu“ i ove su se godine, već šestu godinu zaredom, odazvale pozivu i pridružile velikom broju udruga iz cijeloga svijeta koje u znak potpore mirovnim inicijativama Ujedinjenih naroda obilježavaju taj dan.

Joga u svakodnevnom životu“ već tradicionalno svake godine 21. rujna organizira multikulturalne programe , molitve za svjetski mir te prigodna predavanja u svim većim gradovima Hrvatske pa je tako i ove godine obilježen ovaj dan u sedam hrvatskih gradova.

U Zagrebu je događanje započelo ceremonijom paljenja svjećica mira i zajedničkom molitvom za mir oko stabla mira u parku Vjekoslava Majera u Ulici Savezne Republike Njemačke – gdje je stablo zasađeno još 2005. godine povodom Svjetskog mirovnog samita koji je te godine održan upravo u Zagrebu kao prvi mirovni samit ikad održan u suvremenoj Republici Hrvatskoj. U Splitu se Svjetski dan mira obilježio pokraj splitske masline mira, na zelenoj površini ispred Zlatnih vrata Dioklecijanove palače. Skupu su se pridružili građani i turisti, ujedno potaknuti i nastupom nekolicine glazbenika. Splićani i njihovi gosti uputili su molitvu, svatko u svojoj vjerskoj i duhovnoj tradiciji, te su simbolično zapalili svijeću za mir u svijetu. Isto tako, sa svjećicama i molitvom te dobrim željama za mir, u perivoju Zrinskih u Čakovcu okupili su se i Čakovčani. U Umagu je Dan mira, uz predstavnika iz ureda gradonačelnika, obilježila gotovo cijela Istra, s gostima iz Labina, Rovinja, Poreča, Pule i Rijeke. U ostalim je gradovima, odnosno centrima „Joge u svakodnevnom životu“, obilježavanje Dana mira održano u prostorijama udruga.

Osim događanja u parkovima diljem Hrvatske, instruktori „Joge u svakodnevnom životu“ dio su svojih satova namijenjenih vježbama posvetili razgovoru i predavanjima o važnosti mira kao ideje u čovjeku, u bližoj sredini, širem okruženju i na kraju kao rezultat tih poticaja, o globalnom miru. Joga, iz aspekta duhovne vještine, upravo podučava kako da svaki pojedinac ponajprije pronađe mir u sebi i kako da taj mir prenese na svoju okolinu.

Osobito nam je zadovoljstvo naglasiti da ovogodišnjom proslavom Svjetskog dana mira ujedno obilježavamo i cijelo desetljeće aktivnog mirotvornog rada »Joge u svakodnevnom životu« u Hrvatskoj o čemu svjedoče stabla mira koja rastu u Zagrebu, Čakovcu, Splitu i od prošle godine u Umagu. Prisjećamo se da je tako 21. rujna, 2001. godine u Umagu u Hrvatskoj održana prva Molitva za mir, kad je više od tisuću sudionika, uglednih gostiju i predstavnika duhovnog života Hrvatske upalilo svijeće i uputilo svoje molitve za mir na obali mora.

 

Zagreb


 

 Zagreb_1            Zagreb 2            Zagreb 6

 

 

 Zagreb 3       Zagreb 4       Zagreb 5       Zagreb 7 

 

               

       Split


 

  Split_1           Split_2           Split_3

 

                                                   Split_4

           

        Umag  


                           

 Umag_1           Umag_2           Umag_3

 

 Umag_4           P9210431 (Kopiraj)           P9210419 (Kopiraj)

        

            Čakovec


 

                                                 Cakovec