Joga za nezaposlene1

   Sustav „Joga u svakodnevnom životu“ dolazi iz drevne indijske tradicije, ali je moderan i prilagođen modernom čovjeku te zajednici u kojoj živimo. Tako u Hrvatskoj, već više od 27 godina aktivno sudjelujemo u životu zajednice kroz mnoge humanitarne i socijalne akcije, propagirajući zdravlje, humanizam, ekologiju i mir. Nažalost, svakodnevnica u kojoj se nalazimo, prosječnom hrvatskom građaninu donosi sve veće i veće izazove, pa već neko vrijeme posebnu pažnju pokušavamo pokloniti ugroženim skupinama, kao i osobama s posebnim potrebama. Već cijeli niz godina organiziramo besplatne programe za umirovljenike, besplatnu ljetnu rekreaciju za sve građane, posebne programe za studente u suradnji sa Sveučilištem, besplatne programe za žene oboljele od karcinoma dojke, a surađivali smo i surađujemo s gluhoslijepima, udrugama za oboljele od raka ili invalidne osobe. Svjesni trenutno jednog od najvećih problema koji muči hrvatsku javnost, nezaposlenosti, Joga u svakodnevnom životu pokreće novi program za tu skupinu naših građana.

Nezaposlena osoba svakodnevno je izložena stresu i pritisku da vlastitim angažmanom i uz velike napore pronađe posao u situaciji koja ponekad nije obečavajuća, Isto kao što bolestan čovjek ima samo jednu jedinu misao, kako da ozdravi tako i nezaposlena osoba ima samo jednu misao, kako da nađe posao. Takva vrsta stresa popraćena s osnovnim egzistencijalnim problemima može dovesti do tjeskobe, bezvoljnosti, depresije i povlačenja u sebe s osjećajem krivnje zbog gubitka posla te preispitivanjem „Zašto baš ja?“ ili „Zašto baš meni?“. U takvom stanju svijesti nažalost najlakše je postati tjeskoban, pesimističan ili bezvoljan.

Tada je takvoj osobi potreban „okidač“ – izlaz koji će joj dati smislenost, ravnotežu i ponovno je usmjeriti prema definiciji sreće koju projecira kroz životna okruženja, okolnosti i odnose. Znanstveno je dokazano da joga kao disciplina savršeno objedinjuje tijelo, um i psihu te da u tom smislu potpomaže proces oslobađanja od ustaljenih disfunkcionalnih navika i okolnosti te uskog sagledavanja stvari. Ista iskustva bilježe vježbači sustava Joge u svakodnevnom životu, koji sustav se pokazao kao konkretna (samo)pomoć i potpora za povratak onim osobinama, ponašanju i životnim odabirima koji nas definiraju kao zadovoljne osobe.

            Program besplatnih radionica „Joge za nezaposlene-vježbom protiv nezaposlenosti“ će se održavati svake srijede od 7,30 do 8,30 u prostorijama udruge u Jurišićevoj 3. Sve što trebate je najaviti svoj dolazak na telefon 01 481 2624 i doći. Za vježbanje vam je potrebna samo odjeća za vježbanje i dobra volja. Instruktor-volonter ovog programa je Kristijan Jurić. Uvodno predavanje (i prva radionica) o jogi će se održati 2. studenog.