1"Ja jednostavno ne želim da u svijetu bude rata."- jasno je i kratko svoju dječju mirotvornu želju oblikovao šestogodišnji Zoran Resnik, izrekavši je kod stabla mira u Čakovcu.

U organizaciji "Joge u svakodnevnom životu" po prvi puta je u Hrvatskoj obilježen Svjetski dan mira i to na inicijativu i preporuku Opće skupštine Ujedinjenih naroda čemu su prisustvovali predstavnici duhovnih skupina i vjerskih zajednica te građani Zagreba, Splita i Čakovca.

"Često nas pitaju zašto skupine poput nas organiziraju 3takve događaje za svjetski mir. Jednom je jedan pametan čovjek rekao: Kad sam bio mlad, želio sam promijeniti čitav svijet. Kad sam bio malo stariji, želio sam promijeniti svoju obitelj, a sad znam da jedino mogu promijeniti sebe. I doista, mir u svijetu možemo postići jedino ako imamo i mir unutar sebe." - objasnio je razloge ovakva događanja predsjednik Hrvatskog saveza "Joga u svakodnevnom životu" Tino Pavlinna početku zajedničke molitve koja je pred dvjestotinjak Zagrepčana održana pored

9

"stabla mira" što su ga lani zasadili sudionici Svjetskog mirovnog samita Sri Svamija
Madhavanande i poruke Mahatme Gandhija
.

Istovremeno sa Čakovcem i Zagrebom, Međunarodni je dan mira proslavljen i u Splitu. Udruga "Joga u svakodnevnom životu" Split uz stablo je mira (u svibnju ga je zasadio autor sustava NJ.S. Paramhans Svami Mahešvarananda) kod Zlatnih vrata na Peristilu okupila tristotinjak Splićana. Baš kao i u Čakovcu i Zagrebu, i tamo su za svjetski mir zajednički molili 10predstavnici brojnih udruga i vjerskih zajednica, a za glazbeni su se dio pobrinuli članovi pjevačkog zbora "Chorus kantores" i mandolinski orkestar "Santus Domnio".

"Vanjski mir neraskidivo je vezan uz unutrašnji mir" - kazao je splitski dogradonačelnik Božidar Čapalija istaknuvši kako su "različitosti među ljudima ono što nas treba radovati a ne dijeliti."

Uz molitve i nadanja da je svjetski mir ipak moguć, svi su sudionici zapalili svjećice koje su im podijeljene oko stabala 11mira ili na štandu koji je tijekom dana bio postavljen u središtu Zagreba. Uz upaljene svijeće minutom šutnje odana je i počast svim poginulim Hrvatima i svim svjetskim borcima za mir.

Joga u svakodnevnom životu se tako našla na popisu udruga u registru UN-a koje su obilježile ovaj dan (više o međunarodnom danu mira na: www.idpvigil.com).

 

 
24
56
78
1315
1617
1819
2021
1214