Nakon proljetne, u pretrpanom rasporedu aktivnosti NJ.S. Mahamandalešvara Paramhanse Svamija Mahešvaranande ove se godine našlo mjesta i za kratku jesensku hrvatsku turneju. Odgovor je to na poziv organizatora da u godini u kojoj se obilježava 20 godina „Joge u svakodnevnom životu“ u Hrvatskoj održi još nekoliko predavanja i posjeti još nekoliko gradova u kojima postoje centri ovog svjetski poznatog sustava.

2004-Zagreb PL3Zagrebačka dvorana „Vatroslava Lisinskog“ i ovog je puta bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a Svamiđi je ovoga puta govorio o temi „Skrivene snage u čovjeku“. Detaljno je govorio o energetskim centrima, koristeći se pri tom ilustracijama iz njegove nove istoimene knjige. Sav je prihod s ovog predavanja bio namijenjen Udruzi gluho-slijepih osoba „Dodir“ iz Zagreba. Prije predavanja, Svamiđi je od predsjednika Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Emila Vibovića primio posebnu zahvalu za prihod s proljetnog Svamiđijevog predavanja koji je dobila upravo ova udruga.

2004-Faculty ZagrebSvamiđi je održao predavanje i studentima Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a tijekom susreta dekan Fakulteta dr.sc.M. Ćurko između ostalog je rekao: „ Razmjena mišljenja na našem je fakulteta postala tradicija, baš kao i pozivanje poznatih ličnosti s raznih područja da održe predavanja našim studentima, a Njegova Svetost Svamiđi nastavlja tu tradiciju na najbolji mogući način.“

Dekan i njegove kolege sa Svamiđijem su razgovarali i o tehničkom dijelu projekta „Žetva kišnice“ koji se provodi u Indiji, točnije o gradnji umjetnih jezera za skupljanje monsunskih kiša, a kao pilot projekta za rješavanje problema s pitkom vodom tijekom sušnih razdoblja. Svamiđi je naglasio veliku odgovornost studenata koji će biti industrijski stručnjaci sutrašnjice, pozvavši ih da razvijaju samo onu tehnologiju koja poštuje i slijedi zakone prirode te osigurava održivi razvoj i progres bez razornih popratnih efekata.

 Na ovoj je turneji NJ.S. Svamiđi posjetio i Pulu, gdje ga je srdačno primio pulski gradonačelnik Luciano Delbianco. Uz zahvale na Svamiđijevom humanitarnom radu, Delbianco je istaknuo usku vezu između Indije i Istre koja zasigurno mora postojati, budući da se ovaj dio Hrvatske zbog svog oblika naziva „malom Indijom“. Inače, sav prihod sa svog pulskog predavanja Svamiđi je donirao Udruzi oboljelih od cerebralne i dječje paralize u Puli, čije je članove i posjetio u njihovim prostorijama.

Grad Labin Svamiđiju je zaželio srdačnu dobrodošlicu, pozdravnim riječima gradskih čelnika i prigodnim programom labinskih kulturno-umjetničkih društava. U svom je govoru okupljenima Svamiđi naglasio važnost zdrave, sretne i zdrave obitelji i obiteljskog života kao temelja današnjeg društva.

Na kraju turneje, NJ.S. Svamiđi predvodio je veliki međunarodni vikend seminar u Umagu na kojem se okupilo više od 2 tisuće sudionika iz cijele Europe, Ukrajine i SAD-a.

2004-Umag 2004-Umag3