Tijekom službenog posjeta Indiji, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetio je Obrazovni i istraživački centar „Joge u svakodnevnom životu“ koji je, na inicijativu i prema ideji NJ.S. Mahamandalešvara Paramhanse Svamija Mahešvaranande osnovan u Đadanu, u indijskoj pokrajini Rađasthan. Posjet hrvatskog predsjednika indijski su mediji opisali kao „značajnu političku i kulturnu gestu“, budući da je riječ o jedinstvenom posjetu jednog zapadnjačkog predsjednika indijskom duhovnom ašramu.

Predsjednika Mesića i brojno hrvatsko izaslanstvo dočekalo je više od 5 tisuća mještana Đadana, obasuvši ih ružinim laticama dobrodošlice, a NJ.S. Svamiđi predsjedniku je Mesiću predstavio jednog od najvećih živućih svetaca Indije i svog duhovnog učitelja, NJ.S. Dharmsamrata Paramhansu Svamija Madhavanandu, koji je uputio brojne blagoslove hrvatskom predsjedniku i njegovoj supruzi, ali i cijeloj Hrvatskoj. Hrvatske goste posebno su iznenadili učenici besplatne škole za siromašnu djecu iz okolnih sela koja djeluje u Centru, tečno otpjevavši hrvatsku himnu.

U svom je obraćanju okupljenima predsjednik Mesić istaknuo svoje veliko divljenje i poštovanje NJ.S. Svamiđiju u brojnim humanitarnim aktivnostima, podsjetivši kako je Svamiđija za njegova nedavna posjeta Zagrebu odlikovao ordenom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske, upravo za njegov ustrajan humanitarni rad.

Mesić je otvorio i Centar hrvatske kulture u sklopu obrazovnog centra „Joge u svakodnevnom životu“, a u kojem je postavljena izložba hrvatske umjetnosti i narodnih nošnji.

1

2 6

4 5 3 250x167 8f2b04fa316149ce839b2aa3a04ccb14

 

 7 8