2003-ZagrebjavnopredavanjeČak 2500 ljudi posjetilo je predavanje NJ.S. Mahamandalešvara Paramhanse Svamija Mahešvaranande u zagrebačkom Domu sportova, čime je autor sustava „Joga u svakodnevnom životu“ započeo svoju vrlo uspješnu petodnevnu turneju po Hrvatskoj koja je obuhvatila javna predavanja u Zagrebu, Rijeci i Čakovcu te međunarodni seminar u Umagu, brojne sastange i susrete s hrvatskim uglednicima.

Tema Svamiđijeva zagrebačkog predavanja bio je „Održivi ljudski razvoj“, a obilovalo je i praktičnim i teoretskim znanjem koje je NJ.S. Svamiđi podijelio s prepunom dvoranom, među kojima je bilo i dvjestotinjak VIP gostiju te brojni novinari i TV ekipe.

Govorio je o jogi kao principu ravnoteže u cijeloj kreaciji – principu koji uravnotežuje tijelo, um i njihove funkcije poput govora i pamćenja. Istaknuo je i kako je dharma (priroda ili dužnost) čovjeka razviti najvišu svijest.

„Na kraju života trebali bismo se stopiti u najvišu svijest. Najveća tragedija u ljudskom životu je da umrete bez samospoznaje. Sri Šankaračarja je rekao: odgovor na sva pitanje je – spoznaj sebe.“

"Ljubav spaja, neznanje razdvaja. Kad razvijete kozmičke kvalitete postajete jedno s kozmičkom sviješću. Volite, molite, budite ljubazni i dobri – to su principi Joge u svakodnevnom životu.“

NJ.S. Svamiđi je također govorio o dahu i prani, poprativši to prekrasnim pojašnjenjem. „ Kad smo rođeni, prvi put udahnemo, poput prvog vala u oceanu. U trenutku smrti izdahnemo i više ne udišemo, to je posljednji val oceana, ali na suprotnoj obali. Između toga je puno, puno valova. Kroz disanje smo povezani s Kozmičkom Majkom i to je pravo čudo.“ Kroz kontrolu daha, pranajamom, možemo si pomoći u slučaju nesanice, visokog krvnog tlaka, straha, nervoze i još čitavog niza problema. Joga je i prevencija i terapija.

Publika je potom mogla isprobati neke praktične tehnike joge, a NJ.S. Svamiđi pojasnio je kako one mogu smanjiti pojavu raka u 85% slučajeva prakticiraju li se svakodnevno. Riječ je o agnisar i nauli krijama.

Osobito onima koji pate od umora i oslabljenog su imunološkog sustava Svamiđi je preporučio Khatu pranam, ciklus vježbi koje su svi mogli vidjeti uživo, popraćene Svamiđijevim objašnjenjima.

Nakon vježbi uđaji pranajame i meditacije samoanalize, Svamiđi je završio zagrebačko predavanje pričom o učeniku koji je učitelju došao s malom pticom u ruci, a s namjerom da prevari i osramoti svog učitelja te da je ubije ako učitelj kaže da je ptica živa ili da je pusti da leti ako učitelj kaže da je ptica u njegovoj ruci mrtva. No, učitelj je shvatio njegove namjere i rekao: „ O tebi ovisi hoće li ptica umrijeti ili živjeti – njen život je u tvojim rukama.“ „ Na isti način“ – rekao je Svamiđi, „ održivi razvoj čovječanstva ovisi o vama, o onome što radite ili ne radite.“

2003-Zagreb1 2003-Zagrebjavnopredavanje1 2003-CRO