1Nakon prošlogodišnjeg srdačnog susreta i prve proslave indijske Nove godine, udruga "Joga u svakodnevnom životu" ove je godine ponovno bila inicijator okupljanja i satsanga povodom najvećeg indijskog praznika. U organizaciju su se ove godine uključili i Indijsko veleposlanstvo u Zagrebu, Hinduistička vjerska zajednica Hrvatske i Hrvatsko-indijsko društvo prijateljstva.

Na satsangu se okupio velik broj učenika njegove svetosti Paramhanse Svamija Mahešvaranande, članovi veleposlanstva 2sa svojim obiteljima, Indijci koji žive i rade u Hrvatskoj, članovi Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva i mnogi drugi koji su jednostavno željeli podijeliti s drugima radost i slavlje Divalija. U pravoj tradiciji tog praznika te je večeri ašram bio pun svjetla, veselja i dobrih želja.

Na početku je Tino Pavlin, predsjednik zagrebačke udruge i Hinduističke vjerske zajednice zaželio dobrodošlicu svima rekavši kako osim tradicionalnog značenja Divalija za školu "Joga u svakodnevnom životu" taj je dan poseban i svet jer 3Divali i rođendan božanske inkarnacije ljubavi, milosti i mudrosti, Bhagavana Sri Dip Narajana Mahaprabhuđija. Nakon uvoda, duh Indije u ašram je donijela muzikom i plesnim pokretom Majali, plesačica indijskog tradicionalnog plesa, a dio iz svetog epa Ramajane je otpjevao gospodin Ratan Chaudhary, jedan od Indijaca koji već čitav niz godina borave u Zagrebu.

Proslavi se od sveg srca pridružio i indijski veleposlanik u Zagrebu, njegova ekscelencija gospodin Rađiva Misra 4pozdravivši sve prisutne kratkim i toplim riječima objasnivši tradiciju i legende Divalija te zahvalivši se inicijatorima na ovoj iznimnoj i prijateljskoj večeri. Nakon toga uslijedila je molitva, puđa i prašad, a tijekom čitave večeri pjevali su se bhađani. Svi su prisutni posebno uživali u riječima mudrosti video predavanja Satgurua Paramhanse Sri Svamija Madhavanandađija "Guru Mahima", nakon čega je uslijedio još jednom indijski tradicionalni ples u kojem su nam priču o Krišni, Radhi, gopima, božanskoj ljubavi i svjetlu ispričale još dvije 5plesačice - Ana Sarasvati Milošević i Ines Smiljanić.

Na kraju satsanga, svi prisutni su uživali u međusobnom razgovoru, druženju i obiteljskoj atmosferi uz bogatu zakusku koju su zajedničkim snagama priredili indijski gosti i domaćini. Proslave Divalija u zagrebačkom Sri Devpuriji ašramu tako već postaju prava tradicija slavljenja ponovnog rođenja svjetla, njegovanja kulturnog zajedništva i zbližavanja dvaju svjetova.

 

 

 

 

6