1-UMAG U Umagu je ove nedjelje Joga u svakodnevnom životu obilježila Dan planeta Zemlje, postavljanjem spomen ploče uz maslinu mira te prigodnim programom koji je uslijedio tijekom čitavog dana.

Svečanom otkrivanju spomen ploče ispred gradske vijećnice prisustvovali su gradonačelnik grada Umaga gosp. Vili Bassanese sa svojom suradnicom gđom. Milenom Pintarić, predstavnici hrvatskih i susjednih slovenskih udruga Joge u svakodnevnom životu, predstavnici medija te građani i gosti grada Umaga.

Pozdravljajući sve prisutne, gđa. Marina Frontel, predsjednica labinske udruge Joge u svakodnevnom životu, podsjetila je sve prisutne kako su maslinu mira u Umagu 2. listopada 2010. godine posadili Njegova Svetost Mahamandalešvar Paramhans Sri Svami Mahešvarananda,indijski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Pradeep Singh, predstavnica ureda predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ankica Marinović i drugi uvaženi gosti te sudionici jednodnevne konferencije „Dan nenasilja za svjetski mir“ koja se održala u Umagu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića. Spomenula je nadalje kako se svi rado sjećaju toga dana posvećenog miru kada su tisuće sudionika iz Hrvatske i inozemstva, osim sadnje masline, održali i molitvu za mir te položili zapaljene svjećice u more osvijetlivši tako umaško predvečerje.

Gradonačelnik grada Umaga gosp. Bessanese u svojem je kratkom obraćanju spomenuo koliko je važno održavanje ovakvih manifestacija i kako mu je posebno drago da je grad Umag mjesto u kojem se one događaju. Napomenuo je kako je Zemlja ugrožena i da je naša zajednička dužnost zaštiti je te da je maslina mira jedan od simbola grada Umaga koji svjedoče i podsjećaju na to.

  Sadhvi Anand Puri je, pozdravivši sve u ime krovne organizacije Joge u svakodnevnom životu, pridodala kako je ovaj događaj nastavak više od desetljeća dugog slijeda mirovnih inicijativa, koji je započeo 2001. godine prvom molitvom za mir na obali u Umagu te da je grad Umag kao domaćin otvorenog srca postao povijesno mjesto za Jogu u svakodnevnom životu. Na tome se zahvalila gradonačelniku i prisutnim Umažanima spomenuvši da nije slučajno da maslina mira raste upravo u Umagu, gradu u kojem živi duh tolerancije, uvažavanja i prihvaćanja različitosti. “Kiša koja je ovog jutra obilno padala u Umagu, poseban je blagoslov Majke Zemlje ovom okupljanju jer je kiša simbol posebnog blagoslova u svim tradicijama svijeta.” – zaključila je na kraju.

Prisutnima se obratio i gosp. Neven Tomašić, predsjednik riječke udruge koji je također podsjetio koliko je važna svjesnost o planetu na kojem živimo te ustvrdio da Istra, osim svojim oblikom, podsjeća na Indiju i multireligijskom tolerancijom koju njeguju njezini stanovnici.

 Uz mantru mira, spomen ploču zajedno su otkrili svi govornici , a program se nastavio u prostorijama gradske vijećnice. Glazbeni uvod u nastavak bila je pjesma “Planet Zemlja” koju su izveli članovi labinske udruge. Pjesnikinja Emilija Dević pročitala je svoju pjesmu “Par stihova za planet”, nakon čega su uslijedili filmovi o sustavu “Joga u svakodnevnom životu” i njegovim međunarodnim inicijativama te film “Proždirući Zemlju” britanskog vegetarijanskog društva. Događanje u Umagu završilo je domjenkom u vijećnici.

Ovaj prekrasan dan u Istri završio je onako kako bi svaki dan trebao završiti, satsangom u labinskom ašramu.

   2-UMAG 4-UMAG

3-UMAG sm1 4229245a   5-UMAG

6-UMAG 7-UMAG

8-UMAG 9-UMAG10-UMAG 

11-UMAG 12-UMAGLABIN SATSANG