Opća skupština Ujedinjenih naroda je 2009. godine proglasila 22. travnja Danom planeta Zemlje. Dan planeta Zemlje od tada obilježava više od biliona ljudi svake godine raznim akcijama i manifestacijama. Službeno se taj dan obilježava od 1992. godine kada je tijekom konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru od svih prisutnih predstavnika vlada i nevladinih organizacija prihvaćen program za promicanje održivog razvoja.

Razne ekološke, humanitarne i edukativne akcije i programi koji se poduzimaju toga dana i tijekom cijele godine imaju za cilj zajedničku misao: Naš je opstanak nedjeljivo povezan sa opstankom majke Zemlje.

Njegova Svetost Višvaguru Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahešvarananda- Svamiđi, tvorac sustava „Joga u svakodnevnom životu“, još je polovicom 2012. godine potaknuo u svim državama gdje postoje centri Joge u svakodnevnom životu (sustav broji tisuće centara i mjesta na kojima se prakticira širom svijeta) veliku akciju sadnje drveća. Akcija je započela tako što su svi članovi širom svijeta pruzeli odgovornost da unutar godine dana posade što više, a barem 11 novih stabala. U akciji „Sadimo stabla za zeleniju budućnost“ u cilju održanja života na Zemlji i radi očuvanja svih živih bića u svim oblicima i manifestacijama postojanja sudjeluju tako i svi hrvatski centri kroz sadnju drveća, ali i kroz poticanje javnosti da sade drveće. Ova je inicijativa dio programa Ujedinjenih naroda pokrenutog 2010. godine, „A billion acts of green - an international movement to protect the planet and secure a sustainable future“.

Kroz tu se akciju i ove godine udruge Joge u svakodnevnom životu u Hrvatskoj obilježavaju Dan planeta Zemlje. Pozivamo vas da nam se pridružite i posadite ovog proljeća barem jedno stablo. Neka to postane nova tradicija vaše obitelji, škole, prijatelja, grada...

Osim sadnje stabala, na taj će dan sve će udruge Joge u svakodnevnom životu dio satova koji se održavaju toga dana posvetiti 20 minuta kratkim dijalozima i predavanjima o ekologiji te će održati kratke meditacije za planetu Zemlju.

Što možete učiniti već danas - poduprite nisku emisiju ugljičnog dioksida

U svojoj obitelji ili radnoj okolini svatko može promijeniti puno sitnica i potaknuti druge na promjenu, a bez puno truda i novca. Navodimo samo nekoliko primjera, a sami ćete se sigurno sjetiti još mnogo toga:

-       Zamijenite obične žarulje štednima

-       Postavite reciklažne kante za smeće

-       Zamijenite plastične vrećice u kućanstvu platnenima, ponesite ih sa sobom na tržnicu i u kupovinu i odbijte desetke i desetke besplatnih plastičnih vrećica koje redovito svakoga dana bacate – recite NE plastici

-       Koristite bicikl ili hodajte umjesto vožnje automobilom na svim, pa i najkraćim relacijama

-       Koristite nižu temperaturu vode za pranje suđa ili rublja

-       Nastavke na miješalicama za vodu (naročito na tuševima) zamijenite ekološkima (mlaz vode se miješa sa zrakom i potrošnja vode drastično smanjuje)

-       Upotrebljavajte „štedne programe“ pranja rublja, jednako dobro peru rublje s puno manje vode i energije

-       Isključite električne uređaje umjesto da ih stalno ostavljate na „stand by“ , na taj se način štedi i novac i energija.

 Osim ugljičnog dioksida još jedan plin značajno djeluje na globalno zatopljenje. Metan je čak 20 puta gori od ugljičnog dioksida, a najviše ga proizvode velike farme za uzgoj životinja za hranu. Radi uzgoja životinja, sijeku se i šume koje su jedini efektivan, a pri tome sasvim prirodan način uništavanja i prerađivanja ugljičnog dioksida. Stoga i vegetarijanstvo time dobiva još jedan značajan plus kao stil života. Neki podaci govore da, ako se 5 godina hranite vegetarijanski, više napravite za svoj okoliš nego reciklirajući čitav život.

 

Obilježavanje Dana planeta Zemlje u Rijeci

U riječkom ogranku Joge u svakodnevnom životu, ove su godine priredili i poseban program povodom Dana planete Zemlje i akcije „Sadimo stabla za zeleniju budućnost“. Program će se održati u subotu 20. travnja, s početkom u 9,30 sati, na adresi udruge u Spinčićevoj 2, na Pećinama. Osim sadnje stabla jabuke, kao simbola obilježavanja Dana planeta Zemlja te podijele 11 sadnica svakom sudioniku, program će se sastojati od zanimljivih scenskih, plesnih i pjevnih nastupa, uređivanja cvjetnjaka te prigodne zajedničke 'zelene' zakuske.

PROGRAM

 9,30                sadnja stabla jabuke i uvodni pozdrav
10,00 – 11,10    razne prezentacije, ples i priredbe
11,10 – 11,30    prezentacija
„Joga u svakodnevnom životu za starije osobe“
11,30 – 12,30    podjela sadnica i sadnja cvijeća na otvorenom, edukacija o bilju
12,30 – 12,50    nastup  riječkih  dječjih zborova MORČIĆI i MALI RIJEČANI
13,00 – 14,00    zajednička 'zelena' zakuska