1BRATISLAVA, 6. listopad 2007. - Svjetski mirovni samit, šesti u nizu redovnih godišnjih samita pod pokroviteljstvom NJ.S. Paramhanse Swamija Maheshwaranande, ove je godine održan u Slovačkoj. U suorganizaciji Svjetskog mirovnog vijeća Sri Svamija Madhavanande i Slovačkog saveza "Joge u svakodnevnom životu" samit je okupio nekoliko tisuća sudionika među kojima i svjetski poznate borce za mir, ravnopravnost, međureligijsku suradnju i ekologiju. Cilj je ovih godišnjih okupljanja poticanje globalne svjesnosti i duhovnog, 2socijalnog i političkog djelovanja kako bi se trajno održao svjetski mir, kao i demonstracija međusobnog poštivanja među religijama, spolovima i narodima. U Bratislavi su svoj udio u tome dali mnogi svjetski poznati borci za mir, ljudska prava i ravnopravnost kao što su g. Bhava Jain, generalni sekretar Svjetskog vijeća religijskih vođa, gđa Tsu-Wei Zoe Chang, predsjednica odjela za žene pri UN-u, g. Ricardoe Di Done, predsjednik Organizacije za zaštitu dječjih prava, g Ramu Damodaran, šef odjela za civilno društvo pri UN-u, Nj. E. Homai Saga, ambasadorica Indije u Slovačkoj, Monsignor 3David Cappo,generalni vikar Adelaidske nadbiskupije, Australija, Nj. S. Mahamandaleshwar Swami Niranjan Ananda Giri i mnogi drugi znanstvenici, političari,religijski predstavnici ličnosti javnog života Slovačke i čitavog svijeta.

Samit je otvorio gradonačelnik Bratislave, a već tradicionalno započet je paljenjem svijeća za mir. Govornici su redom i bez iznimke svojim snažnim porukama i nadahnućem iz vlastitog života ovaj samit učinili poticajnim i zanimljivim za sve sudionike. Monsignor David Cappo se pozvavši sve na
međureligijski dijalog isuradnju osvrnuo na svoju vlastitu

4

tradiciju rekavši: "Kraljevstvo Božje – gdje vladaju opraštanje i suosjećanje, i ne postoje više strah i mržnja, nije mašta, nego je to ono što možemo postići."

Poruku za budućnost, koju je samit uputio svijetu rezolucijom koju su potpisali svi sudionici, izrekao je jasno i kratko u svom toplom govoru Nj. S. Mahamandaleshwar Swami Niranjan Ananda Giri "Rim nije izgrađen u jednom danu, ali je izgrađen. Stoga, mir nije jednodnevni zadatak, ali je u vašim rukama"

"Ova dvorana vibrira božanskom energijom, a jeka te energije 5je svjetski mir" riječi su kojima je Nj. S. Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwaranandaji, inicijator događanja završio samit. Tom je prilikom pozvao sve prisutne na samit u Wellingtonu, Novi Zeland, predavši tradicionalnu svijeću mira predstavnicima organizatora samita 2008. godine.

Dvodnevno događanje je bilo popraćeno bogatim kulturno-umjetničkim programom, a kao trajni podsjetnik, u pauzi je posađeno stablo mira u središnjem parku u Bratislavi. To je stablo jedno od mnogih koja su posađena širom svijeta, a jedno od njih raste i u parku Vjekoslava Majera u Zagrebu kao 6podsjetnik na poruku mira koju je zagrebački Svjetski mirovni samit, kao prvi mirovni samit u slobodnoj Hrvatskoj poslao svijetu 2005. godine.