Panorama1

U utorak, 18. prosinca 2007. Njegova Svetost Višvaguru Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahešvaranandađi, u organizaciji Hrvatskog Saveza Joge u svakodnevnom životu, održao je niz javnih predavanja na temu "Duhovno nasljeđe" u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske.

Iako su organizatori rezervirali jednu od najvećih dvorana u gradu, s više od 800 sjedala, karte su rasprodane u samo dva dana. Interes javnosti bio je toliki da je Njegova Svetost Svamiđi ponovio svoje predavanje tri puta (!) kako bi svi zainteresirani dobili blagodat njegovih riječi. Cijelo je predavanje bilo emitirano globalno, putem Interneta.

Panorama2

Među mnogim uvaženim gostima predavanju je nazočio i državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, gospodin Nevio Šetić koji je rekao: "Vaša Svetosti, 3pozdravljam Vas u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, koje je zajedno s hrvatskom udrugom Joga u svakodnevnom životu organiziralo trogodišnji program neformalnog obrazovanja za školske nastavnike, koji je uspješno dovršen. Želim Vam zahvaliti za vaše napore usmjerene na svjetski mir kao i za sve što činite za Hrvatsku. Svijetu, kao i Hrvatskoj, manjka kako unutarnji tako i vanjski mir, stoga hvala Vam još jednom na Vašoj pomoći u našoj potrazi za tim mirom."

4Njegova Svetost Svamiđi također se susreo s Njegovom Ekselencijom Veleposlanikom Indije u Hrvatskoj, gospodinom Rajivom Mishrom koji je Svamiđiju poželio vrlo toplu dobrodošlicu u ime indijske zajednice u Hrvatskoj.

Za vrijeme Svamiđijeva posjeta Zagrebu predstavljeno je hrvatsko izdanje knjige "Odabrani biseri". Ova knjiga sadrži odabrane dijelove Svamiđijevih javnih predavanja iz proteklih dvadeset godina. U svom je predavanju Njegova Svetost Svamiđi rekao: "Indija je poznata kao kolijevka kulture, koja je svijetu dala dragocjenu kulturnu baštinu. Ali, jedan od najvažnijih i božanskih darova koji je Indija dala i još uvijek daje svijetu je duhovno nasljeđe – Guru Parampara (loza učitelja). Od drevnih vremena to su duhovno znanje mogli primiti samo odgovarajući i razvijeni učenici." Njegova Svetost Svamiđi također je objasnio principe duhovnog nasljeđa primjerom svete rijeke Gange: "U svijetu postoji tisuće rijeka, ali niti jedna se od njih nikada neće moći usporediti sa svetom Gangom. Voda koja teče njenim koritom naziva se Ganga bez obzira odakle je došla. Ali ako nešto od te vode oteče iz korita, nitko je više neće zvati Gangom. Na isti način, kada se svijest učenika stopi sa svijesti učitelja, učenik i sam postaje učitelj. Ali ako učenik izgubi svoju Guru Bakti (predanost učitelju) i napusti duhovni put, ponovno je u tami." Govoreći o svojoj duhovnoj lozi, Svamiđi je objasnio kako pripada nasljednik Šri Alakpuriđi Sida Pit lozu, koja datira tisućama godina unazad do Šri Alakpuriđija za kojeg se vjeruje da je besmrtan i da živi od pamtivijeka u svome praničnom tijelu negdje u Himalaji između Barinatha i Kedrinatha. Tamo teče vrlo značajna rijeka, Alakananda koja utječe u Bagirati kod Rudraprayaga pa zajedno čine sveti tok Gange. U Skanda Purani (svetom Indijskom tekstu starijem od 6 tisuća godina) ovo je mjesto opisano kao mjesto gdje su pet braće Pandava započeli svoj put u nebo. Duhovna loza Njegove Svetosti Višvagurua Mahamandalešvara Paramhanse Svamija Mahešvaranande je "živuća loza" i "živuće svjetlo" koje predstavlja drevnu mudrost duhovnog znanja za ovaj moderni svijet.