Seminar „Dah, prana i pranajama“  pratio je blagoslov prekrasnog riječkog sunčanog vremena. Znameniti hrvatski vjetar – bura, raspuhala je sve oblake i zagađenje, ostao je samo prekrasan, čist zrak i sunce, stvorivši idealne uvjete za vježbanje joge, a osobito pranajame.

Om Suryaya namaha

Voditelj seminara Mahamandaleshwar Swami Vivekpuri, dugogodišnji instruktor sustava Joge u svakodnevnom životu i Swamijijev učenik, istaknuo je kako je taj naš hrvatski vjetar izvrstan jer svojom neobičnom snagom i ustrajnošću otpuhuje sve što ne valja –  kako iz zraka oko nas, tako i gluposti i loše misli iz naših glava. Ostavlja prazninu koju je najbolje ispuniti mantrom i meditacijom. Tako je već od prvoga dana seminara bura ispuhala sav stres vanjskog svijeta s lica svih prisutnih, a predana sadhana, joga i sunce donijeli su osmjeh i svjetlost.

Sudionici seminara iz Hrvatske i susjednih zemalja uživali su u sadhani, izuzetnim predavanjima i satsanzima na temu prane i pranajame, u bhađanima, ali i u slobodnom vremenu, druženju i šetnji lijepim okruženjem centra „Dvorana kulture Joge u svakodnevnom životu“ te hostela Dharma.

Rijeka 12 Rijeka 10 Rijeka 4 Rijeka 5 Rijeka 7 Rijeka 9

Zaokruživši misao o učinku vjetra na zrak, ali i na naše misli, Swami Vivekpuriđi je nastavio: „Što je vani, to je i iznutra”, to je univerzalni zakon, princip Sanatan Dharme. Ono što je načelo u univerzumu, načelo je i u nama samima, u našem fenomenu. Prana je u svemu pa o nama ovisi kakva će prana biti u nama te kako ćemo reagirati na okolinu. Možemo to objasniti terminima koji se koriste u vremenskoj prognozi: postoje polja visokog i polja niskog tlaka, o čemu ovisi vrijeme na određenom području. Mi trebamo postati polje visokog tlaka. Ako imamo dovoljno energije, ako imamo dobru pranu, ništa ne može utjecati na nas, nego dapače, mi možemo pozitivno utjecati na okolinu. Ništa negativnoga ne bi trebalo utjecati na nas. Trebali biste biti snažni. Što to znači? Jaki mišići, čelični živci, snažna prana – sklad, joga. Kako to postići? To najbrže možemo postići pranajamom i kathu pranamom.”

Pranayama

U jutarnjem dijelu subotnjeg programa Sadhvi Anandi je održala uvodno predavanje „Prana je hrana i hrana je prana“ o osnovnim jogijskim načelima prehrane i kuhanja, o važnosti korištenja začina te o prani koju unosimo hranom i pićem.

ECO garden Autumn fruits

Seminar je završio pozdravom koji govori sve: „Vidimo se uskoro!“

  MG 6507

mala flowers Rijeka flowers Rijeka flowers 2