AyurvedaU sklopu programa „Predavanja petkom navečer“ u Sri Devpuriji Ashramu Ivona Peček Hemwati, aktivna instrukorica Joge u svakodnevnom životu i voditeljica udruge Sattva za promicanje ajurvede i vegetarijanstva, održala je predavanje „Detoksikacija i jačanje organizma prema ajurveskim principima“ na kojem nas je upoznala s osnvnim konceptima ajurvede. Dok klasična medicina tretira simptome koje pronalazi prilikom pregleda, često ne povezujući ih sa zajedničkim uzrokom, ajurvedska medicina pacijenta tretira kao cjelinu sa svojim psihosomatskim pristupom te djeluje i na posljedice i uzrok poremećaja. Ajurveda je više od sustava medicine koji služi prevenciji i liječenju bolesti, ajurveda je kompletna nauka o životu. Ona daje uputstva za način života kojim se postiže i održava najviša kvaliteta fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja.

Kroz predavanje imali smo priliku upoznati se s različitim pojmovima iz ajurvede poput: doše (životne energije), agni (probavna vatra), mala (otpadni proukti), ama (neprobavljena sluz). Upoznati smo s osnovnim konceptom ajurvede koji kaže kako je sve stvoreno u Svemiru napravljeno od 5 elemenata koji se međusobno prožimaju, a ti elementi se manifestiraju i u ljudskom tijelu kroz naša osjetila: nos (zemlja), voda (jezik), vatra (oči), zrak (koža), eter (uši).

Kako bi mogli uravnotežiti svoje zdravlje, trebamo poznavati i svoju prirodu (prakrti). Postoji sedam osnovnih tipova tijela koji se razlikuju prema tri životne energije tj. doshe. Da bi uravnotežili organizam i najbolje funkcionirali preporučljivo je koristiti namirnice koje nose energiju suprotnu elementu koji prevladava u našoj prirodi. Prisutni su imali priliku odrediti kojem tipu doshe pripadaju te kako i na koji način taj tip tijela održati u ravnoteži konzumirajući određenu vrstu namirnica i usvajanjem određenih obrazaca ponašanja.

Tokom predavanja naglašena je važnost oslobađanja ame (neprobavljene substance koja se gomila u organizmu, odgovorna za mnoge bolesti) te smo bili upoznati s namirnicamam pomoču kojih se to postiže, poput: triphala (prah tiri voća), ađvajen, kurkuma, đumbir, ghi i nim. U tu svrhu publika je imala prilike probati čajeve oda nima i đumbira. Znakovi prisutnosti ame u organizmu manifestiraju se kroz:

  • Slab ili nedostatak osjećaja gladi
  • Obložen jezik
  • Osjećaj težine u trbuhu, nadutost
  • Česta loša probava, vjetrovi lošeg mirisa
  • Učestalo uriniranje, urin jakog irisa, česta žeđ
  • Osjećaj težine u cijelom tijelu, osjećaj lijenosti kroz cijeli dan
  • Ukočenost tijela – donji dio leđa, kralježnice ili zglobova

Nakon samog predavanja publika je imala priliku postaviti pitanja predavačici i dobiti jasne i konkretne naputke za dovođenje svoga tijela u ravnotežu prema individualnom pristupu.

Važno je napomenuti kako je program predavanja petkom navečer jedna od donacijskih aktivnosti sa zajedničkim ciljem sakupljanja sredstava za sudjelovanje hrvatskih mahamandalešvara na Kumbha Meli.

Ayurveda 3 Ayurveda 4 Ayurveda 5