IMG 9330ab

U sklopu serije programa „Predavanja petkom navečer“, Sadhvi Anand Puri održala je predavanje HRANA JE PRANA u kojem je predstavila pogled na kuhanje i prehranu po principima joge i drevne tradicije koja je u suštinskim načelima ista, bilo da se radi o Indijskoj ili tradiciji našeg podneblja. Moderan stil života, ostavljajući sve manje vremena, doveo je do gubljenja i zaborava upravo tih tradicionalnih vještina.

Jedna od najvažnijih vještina, koja se neizostavno koristi u svakodnevnom životu, je vještina kuhanja. Ta se vještina - PAKŠASTRA u indijskoj tradiciji izuzetno cijeni i ubraja u znanja koja je potrebno savladati tijekom života. Postoji ukupno 16 osnovnih vidja (znanja), a jedna od njih je PAKŠASTRA - kuhanje. To je znanost o utjecaju hrane i začina na tijelo, žlijezde i hormone.  Savladavajući ispravne principe kuhanja i korištenja začina moguće je ponajprije održati tijelo i svijest zdravima i prevazići stanja s kojima se suočavamo svakodnevno: manjkom energije, poremećajima zdravlja, umorom, alergijama, slabim imunitetom, slabom koncentracijom i psihičkim problemima. 

Vegetarijanski način prehrane je dio joge i za jogija najvažniji razlog za vegetarijanstvo je princip "Ahimsa paramo dharma” (nenasilje je najviša dužnost). Osim toga, hrana je jedan od vidova kako dobijamo pranu, životnu energiju. PRANA je životna energija, neutralna energija, svjetlost koju primamo putem disanja, jelom i na bezbroj drugih načina u kojima izmjenjujemo pranu sa okolinom. Materije kao kamen ili metal prenose pranu onako kako su je primili, ne mijenjaju je. U vodi i živim bićima prana ostaje neko vrijeme i pri tom prana ostaje nepromjenjena u svojoj osnovi ali je pomješana sa gunama -kvalitetama i osobinama toga bića. U okviru živih bića postoje dvije kvalitete, vegetacija i životinje i ljudi. Vegetacija gotovo da ne mijenja pranu dok je ljudi i životinje značajno mijenjaju svojim kvalitetama. Stoga je prana koju dobijamo kada jedemo biljke puno čišća od prane mrtvih životinja u kojima se odmah nakon smrti razvija energija propadanja uz već prisutan strah i bol koji su rezultat nasilne smrti. Tako obojena prana nam ne može donijeti zdravlje i mijenja našu svijest.

Joga nam pruža mnoge konkretne alate kako možemo našu životnu energiju učiniti snažnom i postići i održati životnost u sebi. Jedan od tih alata, relativno zanemaren je i vještina ispravnog pripremanja hrane  ali možda i još važnije kako ćemo tako priređenu hranu primiti kao svakodnevni blagoslov.

IMG 9353a  IMG 9382a IMG 9405a IMG 9370a IMG 9364a