1 2 8

U Zagrebu, osim besplatnih satova za građanstvo i satsanga posvećenog tom danu, Joga u svakodnevnom životu vrlo aktivno sudjeluje i u zajedničkim obilježavanjima 1. Međunarodnog dana joge koja organizira Veleposlanstvo Republike Indije u Zagrebu u suradnji sa organizacijama i školama joge.Tako je u četvrtak 18. lipnja uvodno događanje održano u Europskom domu gdje je dobrodošlicu svima poželio predstavnik ambasade g. Patiyal. U svom je kratkom govoru g. Patiyal podsjetio prisutne kako je došlo do toga da UN proglasi Međunarodni dan joge te zahvalio Hrvatskoj što je bila jedna od 177 zemalja koja su podržale rezoluciju UN-a. Skupu su se zatim kratko obratili g Renato Petek u ime suorganizatora Indijskog kulturnog centra te g. Mladen Zlamalik u ime Hrvatsko-Indijskog društva prijateljstva koje je prigodno predstavilo značajno dijelo Bhagavat Gitu -prepjev na hrvatski jezik Đure Robotića.

3 4 5

Slijed kratkih predavanja o jogi započeo je akademik i poznati hrvatski indolog profesor Mislav Ježić. Njegovo duboko promišljeno ali jednostavno i znanstveno izlaganje bilo je užitak za sve prisutne. Mahamandaleshwar Swami Vivek Puri, kao predstavnik sustava Joga u svakodnevnom životu koji je jedan od najstarijih u Hrvatskoj govorio je o jogi na nadahnut i slikovit način te prisutnima jasno predstavio jogu u svakom njenom aspektu i simbolici. Svoje je izlaganje završio istaknuvši kako znanje joge može biti preneseno samo sa učitelja na učenika, slično kao što jedino upaljena svijeća može upaliti drugu svijeću. Gđa Karmen Mihalinec je zastupajući Hrvatski savez za yogu prenjela prisutnima razloge osnivanja saveza, značaj i planove djelovanja saveza koji okuplja najrazličitije pravce i učitelje joge u Hrvatskoj ali koji imaju zajednički cilj, očuvanje integriteta i jedinstvenosti discipline joge. Gđa Suzana Friganović, predsjednica hrvatskog ogranka Umijeća življenja završila je niz predavanja podsjećajući na to zašto je upravo joga toliko potrebna čovjeku današnjice zaključivši da je joga put i cilj.

6 10

11 12

Nakon izvanrednih izlaganja prisutni su pogledali video izlaganje premijera Indije te kratki film o jogi. Događanje je završilo u ugodnom druženju uz tradicionalne indijske specijalitete, somose, pakore i čaj.

13 14

7 15