Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwaranandaji, autor sustava “Joga u svakodnevnom životu” i ove je godine posjetio Zagreb. Njegov posjet su obilježili izuzetno zanimljivi programi i susreti, a započeo je predavanjem “Joga za sretniji i zdraviji život” u hotelu Westin.

 DSCF5528 DSCF5500

Predavanju je nazočio uz mnoge druge uglednike i indijski veleposlanik u Hrvatskoj NJ. E. Sandeep Kumar koji se na početku obratio publici: "Znao sam da u Hrvatskoj postoji snažan interes za jogu, no moj je dojam dodatno pojačan brojnošću večerašnjeg skupa. Oduševio me način na koji s velikom predanošću svi vi pristupate promicanju ideje joge, zbližavanju kultura i nacija. Jasno mi je zašto je Hrvatska bila među prvim zemljama koje su poduprle veliku proslavu prvog Svjetskog dana joge u lipnju ove godine u Indiji".

DSCF5341 DSCF5388IMG 3452  DSC4611

Dvorana hotela Westin je bila te večeri mjesto na kojem su zagrepčani mogli čuti Vishwagurujijevo izvorno i praktično znanje joge i odgovor na pitanje kako nam joga može pomoći da živimo zdravije i sretnije.

IMG 9147 DSCF5600 DSC4548  DSC4613 

Nakon predavanja, koje je mnoge nadahnulo da započnu s vježbanjem joge, program se nastavio praktičnim radionicama, predavanjima i satsanzima tijekom vikenda u zagrljaju prekrasne prirode zagrebačkog parka Jelenovac.

 DSC4790

 DSC4702  DSC4835

Vishwaguruji je na seminaru posebno jasno i upečatljivo objasnio zakon umnožavanja koji vlada svim našim djelima, pozitivnima i negativnima.  Objasnio je to na primjeru gradnje OM Ashrama. Stijene koje teže 20 do 30 tona su rijetke i da dođu do gradilišta u Jadanu koštaju oko 500 tisuća rupija.  Ali taj iznos ne odlazi samo vlasnicima rudnika već je u njemu potpora i za radnike u rudniku i njihove obitelji, zaposlenike na benzinskoj postaji, vozače kamiona, za poreze i sve što se financira iz državnih poreza… Na taj način dobar cilj i dobra volja hrane i podržavaju stotine i tisuće ljudi dajući im egzistenciju. Slično će i djela s lošim i sebičnim ciljem donijeti mnoge poteškoće u životima velikog broja ljudi. Stoga, pomnožite učinke svojih postupaka temeljenih na prvobitnim odlukama i pozitivnom ili negativnom pristupu i vaše djelovanje će vam prema tome donijeti dobre ili loše karme.   

 DSC4823  DSC4791 

Nj. E.  Budimir Lončar i Vishwaguruji su u neformalnom i ugodnom susretu tijekom zagrebačkog posjeta razgovarali i razmatrali pitanja svjetskog mira i organizacije sljedeće Mirovne konferencije u Ujedinjenim narodima.  

Vishwaguruji with HE Loncar Vishwaguruji with HE Loncar1

Kao i uvijek satsang s Učiteljem u zagrebačkom ashramu u atmosferi prijateljstva i obiteljskog sklada je bio vrhunac cijelog posjeta.

IMG 3877 IMG 3871  DSC5128 DSC5148  DSC5144

Posjet Zagrebu zaokružen je obilježavanjem Međunarodnog dana mira uz "Stablo mira" posađeno u spomen na Svjetski mirovni samit koji je održan u Zagrebu 2005. godine. Stablo je prije deset godina posadio sam Vishwaguruji, a molitvu za mir u zagrebačkom Parku Vjekoslava Mayera Vishwaguruji je započeo riječima: "Ne može biti mira dok čovjek ne počne vidjeti sebe u svakom biću na Zemlji.".

 DSC5285 IMG 7538

IMG 3777-2