Gradonačelnik Ian Mc Kennon i poznati zagovornik zaštite okoliša i ambasador mira Njegova Svetost Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahešvarananda - Svamiđi posadili su stablo mira u welingtonskom Central parku, otvorivši na taj način 7. Svjetski mirovni samit koji će se održati ove subote u weligtonskom St James Theatru.

Drvo Totara je posađeno u blizini dječjeg igrališta, a Svamiđi je sadnju popratio riječima: "Totara drvo predstavlja snagu i moć i ostaje uspravno u nepovoljnim vremenima, tako će djecu koja se budu igrala ondje uvijek podsjećati na dostojanstvo ljudi Novog Zelanda koji se zauzimaju za svjetski mir i održivost.

Gradonačelnik Mc Kennon je izrazio dobrodošlicu Njegovoj Svetosti u Wellington rekavši: "Čast je upoznati nekoga tko je svoj život posvetio miru i velika je čast za Wellington što je domaćin "Sri Svami Madhavananda svjetskom mirovnom samitu" samitu koji je posvećen međunarodnom miru i pomirenju. Činjenica da smo danas ovdje u tolikom broju govori o tome kako snažno osjećamo potrebu za stvaranjem sklada u svijetu. Tema Sri Svami Madhavananda svjetskog mirovnog samita su klimatske promijene i Wellington je predan održivosti. Uvijek će biti rasprava o tome kako postići održivost, ali osnovno je da smo shvatili da u tom smjeru trebamo raditi. Nema rasprave oko toga da li želimo živjeti u skladu, uljudnosti i međusobnom poštivanju."

Tree

Na svojoj godišnjoj svjetskoj turneji Nj. S. Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahešvaranandađi je sa gradonačelnikom Wellingtona (Novi Zeland), g. Ianom McKennonom posadio stablo mira u Central parku u Wellingtonu otvorivši time sedmi Svjetski mirovni samit

Njegova Svetost je već četiri mjeseca na svojoj godišnjoj svjetskoj turneji, a nedavno je bio i u Australiji gdje se susreo sa premijerom Južne Australije g. Rannom. Premijer Rann prati projekt "Žetva kišnice" koji je poduzeo Svamiđi kako bi doveo pitku vodu u sušni Radžasthan. Nadahnut radom Njegove Svetosti, premijer Rann se obavezao da će posaditi 11 miliona stabala u okolici Adelaida.

Svjetski mirovni samit je nadahnut porukom Mahatme Gandhija "Budi promjena koju želiš vidjeti" i porukom najvećeg duhovnog prosvjetitelja iz Indije Sri Svamija Madhavanande čija je poruka " Sve u jednom i jedno u svemu". Samit je inicijativa Njegove Svetosti Svamiđija koji je posebno poznat po svom već četiri desetljeća dugom neumornom radu za mir. Samiti koji su prethodili ovogodišnjem održani su u Slovačkoj (2007.), Sloveniji (2006.), Hrvatskoj (2005.), Češkoj Republici (2004.), Australiji (2003.) i Austriji (2002.). Svaki od njih je privukao brojnu publiku.

Među govornicima ove subote biti će mnoga na tom polju poznata međunarodna imena i uglednici koji će na kraju samita biti pozvani na potpisivanje Deklaracije koja će biti predstavljena na konferenciji "UN svjetski dan okoliša" koja će se održati također u Wellingtonu, 8. lipnja 2008. godine.

Više o događaju i govornicima na: www.worldpeacesummit.org.nz