Um1Njegova Svetost Paramhans Svami Mahešvaranandađi je na svojoj redovnoj svjetskoj mirovnoj turneji i ove godine posjetio našu zemlju. Boravak u Hrvatskoj ove je godine bio posvećen obilježavanju Mahatma Gandhiđijevog rođendana i Međunarodnog dana nenasilja.

Na Svamiđijevu inicijativu i uz suradnju s Hrvatskim Crvenim križem, 1. listopada je provedena izuzetno uspješna akcija darivanja krvi u kojoj je sudjelovao velik broj građana, a prikupljeno je 130 doza krvi. Darovanje krvi i ideja nesebične pomoći koju ta akcija promiče bila je najbolji uvod u temu boravka Njegove Svetosti u Hrvatskoj. Gandhiđijev rođendan i njegove poznate riječi "Budi promjena koju želiš vidjeti" bile su tema vodilja svih susreta, razgovora, intervjua i predavanja. 

Po dolasku u Zagreb, Njegovu Svetost Svamiđija u Gradskoj je skupštini primila predsjednica Gradske Skupštine Grada Zagreba, gospođa Tatjana Holjevac. Nakon srdačnog susreta, uslijedila je press konferencija i primanje uz vegetarijansku zakusku za sve darivatelje krvi. 

Tom je prilikom Svamiđi istaknuo: "Sretan sam što sam ponovno u Hrvatskoj, naročito ovom posebnom prilikom godišnjice Gandhiđijevog rođendana. Vjerujem da kada bi Gandhi još bio živ, učinio bi ovaj svijet boljim u mnogim pogledima. Kada bi vjerski vođe i vjernici radili zajedno umjesto da se bore jedni protiv drugih mogli bi imati snažniji pozitivan utjecaj na svjetsku situaciju i od Ujedinjenih naroda." 

Te je večeri, program boravka u Hrvatskoj nastavljen predavanjem u Hypo kongresnom centru za koje se već tradicionalno i bez obzira na veličinu dvorane tražila ulaznica više. Kao i uvijek, mudre i životvorne riječi Njegove Svetosti postale su trajno nadahnuće mnogim višegodišnjim duhovnim tragaocima, ali i svima koji su se te večeri po prvi puta sreli sa Svamiđijem.

3. listopada u Opatijskom hotelu Admiral, predsjednik Mesić je primio Svamiđija. Još jedan susret u nizu sada već tradicionalnih godišnjih susreta, protekao je u srdačnom tonu, a teme su bile trenutna svjetska situacija svjetski mir i dobri odnosi Indije i Hrvatske. 

Nakon Opatije, Svamiđi je održao i međunarodni seminar u Umagu gdje su svi mogli uživati u tematskom nastavku zagrebačkog predavanja.

 Javno predavanje - Zagreb

Zg1Zg2

Zg3Zg4

Zg5Zg6

Gradska skupština - Zagreb

Zg7Zg8

 

Opatija

Op1Op2

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

krv1krv2

krv4krv5

krv3

Izdvajamo iz press i TV:

Video 1

 


Večernji list (PDF)

Vjesnik (PDF)

Novi list (PDF)