U foto - galeriji Badrov, Trg žrtava fašizma 1 u Zagrebu,  u četvrtak 20. listopada 2016. s početkom u 20 sati održat će se otvorenje izložbe fotografija „Himalaja – gdje oblaci prenose poruke“ grupe autora predvođene fotografkinjom Ivanom Pavlović. Izložbu organiziraju Indijsko veleposlanstvo u republici Hrvatskoj i Hinduistička vjerska zajednica Hrvatske u suradnji sa udrugom "Joga u svakodnevnom životu Zagreb".

"Himalaja - gdje oblaci prenose poruke" je izložba nastala kao rezultat sinergije doživljaja i iskustava grupe putnika i hodočasnika koji su se dogodili na njihovom putovanju Uttarkhandom, državom u sjevernom dijelu Indije, poznatom kao Devbhumi (Zemlja bogova).  

20160611 132620 obr

Inspiracija za ime izložbe proizašla je iz poznate pjesme "Meghaduta" velikog sanskrtskog pisca Kalidasa. Pjesma je opjevana upravo u području Himalaja gdje su fotografije nastale, pokraj planine Alakhpuri i rijeke Alakhnande. Naslov ove prelijepe pjesme doslovno znači "oblaci, prenositelji poruka". U njoj se opisuje kako je velika čežnja supruga da vidi i razgovara sa svojom voljenom ženom dovela do toga da joj poruke šalje oblacima koji putuju veličanstvenim krajolikom. Prognan iz kraljevstva bogova na zemlju, doživio je upravo oblake tom sponom između svjetovnog i božanskog, što je impresija svakoga tko se nađe na tom bajkovitom mjestu. Ova je izložba izraz želje da se poruka "Zemlje bogova" prenese fotografijom i dalje.  

FINN pozivnica hr vod

Izložbu je moguće pogledati od 20. listopada do 10. studenog 2016. radnim danom i subotom od 7:20 do 22 sata i nedjeljom i praznikom od 9 do 14 sati.

O autorima: Fotografkinja Ivana Pavlović zaposlena je na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao asistentica na kolegijima Umjetničke fotografije. Autorica je sedam samostalnih izložbi, više stručnih i znanstvenih radova s područja fotografije te je primila nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad.

Magistra ekonomskih znanosti Tina Sirotić i diplomirani politolog Svibor Jančić, zaljubljenici su u prirodu koji su odlučili na trenutak svoju životnu okolinu zamijeniti zadivljujućim krajolikom Himalaja zabilježivši putovanje fotoaparatom.