U subotu 6. svibnja u centru Joge u svakodnevnom životu Split održani su radionica kuhanja i predavanje o Ajurvedi.

Voditeljica programa,  Ivona Peček Hemwati, diplomirani ajurvedski savjetnik sa dugogodišnjom praksom u subotu ujutro je održala radionicu na temu “Detoksifikacija organizma kroz uravnotežene obroke” na kojoj su polaznici imali priliku naučiti osnove kuhanja prema ajurvedskim prinicipima. Kada, na koji način i koju hranu kuhati te koje začine koristiti. Na kraju smo sve šta smo skuhali, naravno, i pojeli.

IMG 5379 IMG 5389 IMG 5432IMG 5410 IMG 5421 IMG 5381

Istog dana predvečer Ivona je održala predavanje na temu “Primjena Ajurvede u modernom vremenu”. Upoznala nas je sa osnovnim konceptima ajurvede i objasnila kako živjeti u skladu sa izmjenama godišnjih doba, jer je to vrijeme kada je naš organizam posebno podložan različitim poremećajima. Objasnila je i što je ama, odnosno neprobavljeni toksini u tijelu te način na koji se mogu prepoznati simptomi nagomilane ame i slabe probavne vatre, kao i njihovog rješavanja – detoksifikacije organizma i naravno, vježbanje joge.

IMG 5475 IMG 5478

Hemwati je prisutnima pokazala kako pripremati jednostavne kućne pripravke za jačanje imuniteta, buđenje probavne vatre, liječenje prehlade i za ljepotu kože.

Predavanje je bilo jako zanimljivo, sam uvodni dio je trajao otprilike 40-tak minuta nakon čega je kroz pitanja i odgovore program potrajao sve skupa više od dva sata.