Mahamandaleshwar Swami Vivekpuri je kao vanjski suradnik Filozofskog fakulteta u Zagrebu održao slijed od tri predavanja u sklopu izbornog kolegija "Sport u kulturi Dalekog istoka". Ova školska godina 2017/2018 je četvrta u nizu suradnje u tom obliku, a već više od dvadeset godina Joga u svakodnevnom životu je i izborni dio kolegija tjelesne i zdravstvene kulture na istom fakultetu.

Prvo predavanje „Što je joga i njena povijest“ bilo je posvećeno tome da studenti dobiju temeljnu sliku što je joga i njeno drevno porijeklo. Na predavanju je obuhvaćena povijest i sadašnjost joge od vedskih vremena do danas.

Drugo predavanje „Utjecaj joge na fizičko, mentalno, društveno i duhovno zdravlje“ objasnilo je način na koji asane, pranajama, meditacija i ostale tehnike joge djeluju na dobrobit pojedinca i društva.

 Treće predavanje „Ajurveda, Marma terapija i Kalaripajatu (drevna indijska borilačka vještina)“ obuhvatilo je glavne principe ajurvede te izgubljenog znanja Marma terapije. Swami Vivek Puri je istaknuo kako se danas često zaboravlja da je Kalaripajatu borilačka vještina koja potječe iz doba prije Mahabharate i da ju je 520 godine N.E. Budhidharma donio u Šaolin hram od kuda se ta vještina dalje razvijala sve do danas kao Kung Fu. Poznavajući tu činjenicu možemo slobodno reći da je Indija koljevka Kung Fua.

kalaripayattu3