U Zagrebu je 2. listopada 2018. obilježen Međunarodni dan nenasilja koji se slavi na dan rođenja velikog mirotvorca, Mahatme Gandhija. Događaj pod imenom "Nenasilje je oružje jakih" organizirala je zagrebačka udruga Joga u svakodnevnom životu zajedno sa Indijskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

U dvorani Panorama na sedamnaestom katu hotela Westin okupilo se dvjestotinjak Zagrepčana ali i  Indijaca koji žive i rade u Hrvatskoj te predstavnika raznih veleposlanstava u Zagrebu. Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici grada Zagreba, političkog života i raznih udruga.

 DSC07611 DSC07690 DSC07679

Kratkim osvrtima na temu, publici su se obratili prvi tajnik indijskog veleposlanstva g. J.N Majhi, Mahamandaleshwar Swami Vivek Puri predsjednik udruge Joga u svakodnevnom životu, profesor Dr. Sc Zoran Kurelić, doktor političkih znanosti i dekan fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Svibor Jančić, diplomirani politolog, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba i g. Pradeep Urs izaslanik Vijeća za kulturne odnose Indijske vlade za Hrvatsku. Profesor Kurelić je istaknuo da je Mahatma Gandhi svojom ulogom i utjecajem postao velikan čovječanstva, a ne samo Indije ili svoga doba objasnivši da Gandhijev utjecaj nije ograničen na jednu državu, kontinent ili vrijeme u kojem je djelovao. Svibor Jančić je publici dao izuzetno zanimljiv uvid u paralele i spojnice mirotvorstva doba u kojem je djelovao Mahatma Gandhi kroz djelo i značaj Stjepana Radića, hrvatskog političara.

DSC07654 DSC07734 DSC07761

Osim osvrta, publika je mogla slušati bhajane (duhovne pjesme) u kojima je uživao Gandhiji i koje govore o nenasilju i Indiji te pogledati tri prigodna kratka filma, a govornicima je na kraju u znak pažnje uručena knjiga "Gandhi".

DSC07619 DSC07830 DSC07641

Druženje i razgovor o izlaganjima uz indijski čaj i vegetarijanske specijalitete je na pravi način zaokružilo večer posvećenu nenasilju u Zagrebu.

DSC07826  DSC07867 DSC07847