20. listopada 2018. godine u zagrebačkom parku Bundek je održana zdravstvena manifestacija "Reumatlon" s ciljem podizanja svijesti o reumatskim bolestima te o fizičkoj aktivnosti kao najboljem načinu njihove prevencije i značajnom dijelu njihova liječenja.

DSC08669

Humanitarne utrke na 10 i 5 km te dječju utrku MiniReumatlon trčali su oboljeli od reumatskih bolesti, liječnici, fizioterapeuti i drugi medicinski profesionalci uključeni u njihovo liječenje te svi zainteresirani građani.

Uz stazu su prezentirani razni oblici tjelovježbe prikladni za oboljele od reumatskih bolesti. Liječnica Silva Pukšić, specijalist internist-reumatolog i instruktorica Joge u svakodnevnom životu održala je prezentaciju vježbi joge kojoj su se rado priključili i zainteresirani sudionici.

DSC08659 DSC08662 DSC08655

"Joga predstavlja posebno koristan oblik tjelovježbe za oboljele od reumatskih bolesti jer osim fizičkih vježbi (asana) kojima se održava opseg pokreta zglobova i kralješnice i jačaju oslabjeli mišići uključuje i vježbe disanja (pranajamu) za snaženje dišnog sustava te vježbe opuštanja i meditacije koje pomažu u savladavanju stresa i donose dodatnu psihološku dobrobit. Znanstvena istraživanja potvrđuju pozitivan učinak vježbi joge na smanjenje boli, umora, depresije i anksioznosti te poboljšanje funkcionalne sposobnosti i kvalitete života oboljelih, a također imaju i protuupalni učinak." - dr. med. Silva Pukšić