U organizaciji Sri Swami Madhavananda svjetskog mirovnog vijeća i Hrvatskog saveza „Joga u svakodnevnom životu“ u Umagu će se 2. listopada obilježiti „Dan nenasilja za svjetski mir“. Ovu je inicijativu prepoznao i predsjednik RH prof. dr. sc.Ivo Josipović pod čijim će se visokim pokroviteljstvom i održati ovaj događaj, a uz prisustvo i sudjelovanje brojnih uglednih političkih, društvenih i humanitarnih predstavnika, duhovnih prosvjetitelja, znanstvenika i umjetnika.

Program, koji se održava povodom UN-ovog Svjetskog dana nenasilja i rođendana Mahatme Gandhija, počinje već prije podne dijalozima o svjetskome miru, a potom slijedi sadnja stabla mira u Umagu i molitva za mir u predvečerje, uz polaganje upaljenih svijeća u more. Dan posvećen miru i nenasilju završit će predavanjem inicijatora ovog obilježavanja, NJ.S. Mahamandalešvara Paramhanse Svamija Mahešvaranande i ostalih uglednih gostiju na temu „Svjetski mir i današnja situacija“.

Inače, Sri Swami Madhavananda svjetsko mirovno vijeće pokrenulo je niz međunarodnih molitvi za mir od kojih je prva održana u Hrvatskoj, upravo u Umagu, 21. rujna 2001. kada je više od tisuću sudionika i uglednih gostiju upalilo svijeće na obali mora.

umag

Umag 2001.

Prvi mirovni samit ikad održan u samostalnoj Hrvatskoj, „Svjetski mirovni samit Sri Swamija Madhavanande i poruka Mahatme Gandhija“, održan je 9. listopada 2005. godine u Zagrebu također u organizaciji Sri Swami Madhavananda svjetskog mirovnog vijeća i Hrvatskog saveza „Joga u svakodnevnom životu“, čime se Hrvatska pridružila nizu zemalja u kojima se taj samit održava kontinuirano od 2002. godine. Stabla mira posađena u Zagrebu, Čakovcu i Splitu također svjedoče o sada već desetljeću aktivnog mirovnog rada u Hrvatskoj.

zagreb

zagrebsummit.yoga-in-daily-life.hr

Pozivamo Vas također da se pridružite obilježavanju UN-ovog Svjetskog dana mira „PODRŽIMO MIR – minutom šutnje”, 21. rujna 2010. godine u 12 sati gdje god da se nađete, u vašoj zajednici, s prijateljima ili obiteljima. Nastavljajući niz mirovnih inicijativa, koje su započele u Umagu i proširile se cijelim svijetom, pozivamo vas da nam se pridružite u širenju ideje mira, tolerancije i nenasilja kao jedine održive budućnosti čovječanstva.

Program obilježavanja:
10.30 - 12.00 misli i dijalog o svjetskom miru
12.30 - 13:30 sadnja stabla mira u Umagu
14:00 ručak i slobodno vrijeme 
19.00 molitva za mir uz polaganje upaljenih svijeća u more
19.30 predavanje Nj. S. Mahamandalešvara Paramhanse Svamija Mahešvaranande i ostalih uglednih gostiju „Svjetski mir i sadašnja situacija“ O toj inicijativi, kao i ostalima u organizaciji Sri Madhavananda svjetskog mirovnog vijeća možete pročitati na www.yogaindailylife.org i www.worldpeacecouncil.net